Šest browsera na otoku sreće

Nažalost, još uvijek ne živimo u svijetu u kojem će dobro napravljena web-stranica pravilno izgledati u svim browserima koji potencijalni posjetitelj može imati. Stoga je neophodno testiranje, taj naporan i frustrirajuć proces svakog autora web-stranica, no – i to treba netko napraviti.

Browsera ima zaista puno, no ako se gleda statistika, valjda se pozabaviti onim najzastupljenijima, u nekoliko najzastupljenijih verzija. Popis bi po meni trebao izgledati ovako:

  • Internet Explorer 6
  • Internet Explorer 7
  • Firefox 2
  • Firefox 3
  • Safari (najnovija verzija)
  • Opera (najnovija verzija)

Dobro zvuči, no kako to sve odjednom staviti na isto računalo? Krenimo redom…

Osnovni preduvjet je da radite na Windowsima, nebitno radi li se o verziji XP ili Vista. Također, pretpostavljam da imate instaliran Internet Explorer 7. Sljedeći korak trebao bi biti preuzimanje i instalacija najnovijih verzija Opere i Safarija. Smatram da nema potrebe kod njih komplicirati s verzijama – u pravilu ih koriste naprednijih korisnici koji redovito nadograđuju na nove verzije, a zastupljenost nije toliko velika da bi ona manjina koja to ne radi bila značajna (bez uvrede ikome, čisto statistički).

Ako se imalo ozbiljnije bavite webom, imat ćete i instaliran Firefox, verziju 2 ili 3. Bez obzira koju verziju imali, uvijek možete instalirati i onu drugu, samo pazite da odaberete drugu instalacijsku mapu tijekom instalacije (meni je Firefox 3 u folderu "Program FilesMozilla Firefox", dok sam verziju 2 smjestio u "Program FilesMozilla Firefox 2"). Prije instalacije drugog Firefoxa obavezno proučite ovaj vodič koji objašnjava kreiranje novog profila nužnog da bi oba Firefoxa mogla raditi istovremeno (vodič opisuje varijantu u kojoj je dvojka prije instalirana, no stvar funkcionira i obrnuto).

Preostaje nam najtvrđi orah – Internet Explorer 6 koji je još uvijek jako zastupljen, previše da bismo ga mogli ignorirati. Nažalost, niti jedna varijanta paralelne instalacije (postoji nekoliko rješenja) nije me oduševila, pa preporučam instalaciju Virtual PC-a i gotovog imagea diska Windowsa XP s IE6 (oboje je besplatno, s time da potonji ističe u rujnu, no uvijek izađe nova inačica koju je moguće preuzeti i dalje koristiti). Usput, na istom mjestu možete pronaći i image Windowsa XP s Internet Explorerom 8 beta 1.

leave your comment