Snapshots – pomoć ili smetnja?

Jeste li već naletili na stranicu na kojoj se koristi SnapShots? Vjerujem da jeste – to je ono kad prijeđete pokazivačem miša preko linka, a on vam u prozorčiću otvori umanjenu sličicu te stranice, kao na ovoj slici na desnoj strani (ako niste – probajte na ovoj stranici).
I – što kažete? Smatrate li to pozitivnim ili negativnim? Pomaže li vam što vidite kako izgleda stranica na koju link vodi ili vam smeta iskakanje prozora? Meni osobno smeta – osim što često mišem pratim ono što čitam na ekranu (a vi?), ponekad jednostavno želim vidjeti adresu stranice na koju link vodi, što se najjednostavnije postiže upravo smještanjem pokazivača nad link.

Ne samo da me otvaranje tih prozora smetalo (pogledajmo istini u oči – to su ipak iskakajuće reklame, solfisticirane i (polu)korisne, no u konačnici ipak iskakajuće reklame), već me nerviralo, sve dok nisam otkrio da se stvar može isključiti, i to ne na nivou jedne stranice, već svih stranica na Internetu koji koriste SnapShots.

Kako? Dopustite jednom od prozora da se otvori, u gornjem desnom uglu potražite ikonu zupčanika, iz padajućeg izbornika odaberete "options" te odaberete neprikazivanje zauvijek… Ukoliko ih ikada poželite ponovo vidjeti, jednostavno izbrišite cookieje.

leave your comment