Za ljeto spreman – mobilni Internet!

Ovisnost je tu. Prošlih sam godina bio u fazi negacije, no sada sam našao kompromisno rješenje – neću na more nositi "pravi" notebook, već netbook, što se ne računa kao da nosim pravo računalo, no ipak mogu malo prosurfati tu i tamo. [Usput, oduševljen sam svojim Acer Aspire One s proširenom baterijom koja traje čak nekakvih 7 sati, no to je tema za neku drugu priču…]

E, sad, način spajanja na Internet. Do sada sam to uvijek radio preko mobitela, koji i inače koristim za provjeru e-maila, čak sam i kod kupovine netbooka pazio da je opremljen Bluetoothom. No, uvijek mi je smetalo što tako zapravo dvostruko trošim baterije – jednu na mobitelu, jednu na računalu, a oba uređaja dodatno troše svoje baterije da bi međusobno komunicirala Bluetoothom.

Dakle, vrijeme je bilo za USB stick za prijenos podataka. Tu me spasio brat koji je u rezervi imao jedan viška (tenks, Danči!), iako on sam po sebi ne košta puno – 179 kn u VIPme Broadband paketu odnosno 99 kn ako se uzima s "pretplatom" od nula kuna. Dodatno, kupite li novi (jubilarni, dvjestoti) Bug, u njemu ćete naći poklon-bon od 50 kuna popusta na kupovinu prvospomenutog, tako da ćete do sticka doći još povoljnije!

Prijenos podataka putem GSM mreža nije bio jeftin, no srećom se i to promijenilo. Jedna alternativa je uzeti VIPovu Mobile Broadband Start tarifu koja bez mjesečne pretplate omogućava surfanje po cijeni od 20 lipa po megabajtu. Možda se čini puno, no zapravo je revolucionarno malo – do nedavno sam plaćao 91 kunu za 512 MB mjesečno, no potrošio sam ih tek u ljetnim mjesecima te tu i tamo na kakvom spojenom vikendu. Sada po praktički istoj cijeni (0,20 kn * 512 MB = 102,40 kn) plaćam samo onoliko koliko potrošim, što će u ljetnim mjesecima koštati sto ili nešto više kuna (ovisi o padalinama), a ostale mjesece gotovo pa ništa jer vjerojatno niti neću koristiti.

No, to nije najpovoljniji način za surfanje ovog ljeta. U već spomenutom novom (jubilarnom, dvjestotom) Bugu dobit ćete i kupon za SIM karticu sa 600 MB besplatnog surfanja (tri mjeseca po 200 MB). Inače, paket od 200 MB mjesečno u VIPme košta 100 kn, a Bug 35 kn.

Usput, slične tarife i cijene postoje i u T-Mobileu, pa ako se njihov korisnik/ljubitelj, možete jednako dobro proći. Treba samo imati na umu da su stickovi iz ponude oba operatera zaključani na njihove mreže. Također, u Bugu nema kupona za T-Mobile.

Eto, ja sam za more spreman. A vi?

[Update: Zaboravio sam u cijeloj priči na naknadu za radijsku frekvenciju koja se vrlo vjerojatno plaća na tarifi Mobile Broadband Start, pa treba uzeti u obzir i tih deset kuna troška mjesečno.]

leave your comment