Zašto je kod nas sve skuplje?

Iako su medijima sva usta puna novogodišnjih poskupljenja, to neće biti tema ovog posta. Ovdje se ipak nastojim baviti tematikom koju sam zacrtao na početku pa ćemo se pozabaviti cijenama raznoraznih gadgeta kod nas i u inozemstvu.

Slučaj prvi. Razgovaram neki dan s prijateljem koji često poslovno putuje u SAD. Razmišlja o kupovini novog foto-aparata što planira obaviti u Americi, jer su cijene znatno povoljnije. Kaže, cijena modela Canon G9 službeno iznosi cca 499 američkih dolara, a uz malo sreće i akciju, može se dobiti već i za 350 US$! Pazite, to je raspon od 1.750 kn – 2.500 kn dok se kod nas isti model prodaje za oko 4.300 kn! (U Americi je i znatno jeftinija odjeća, no to je priča za blog neke druge tematike…)

Kažu poznavatelji prilika da je situacija gadna i u Velikoj Britaniji, jer se cijene u praksi formiraju po principu 100 USD = 100 EUR = 100 GBP.

Slučaj drugi. Razlike u SAD i Europi en general još i mogu shvatiti, no situacija nije puno bolja niti na potezu Europa – Hrvatska. Prije cca dva mjeseca bio sam u Barceloni na konferenciji i u slobodno vrijeme navratio u obližnji trgovački centar, čisto da vidim što ima (a i zbog izvrsnog sladoleda Häagen-Dazs kojeg kod nas nema). Tamo se nalazi i Media-Markt, dućan koji poznaju svi ljubitelji shoppinga u Grazu, u kojem je na akciji bila sva sila mobilnih telefona, posebno onih marke HTC koji su mi u to doba bili predmet opsesije (sada više nisu, jer sam jednoga od njih napokon kupio :-)). Popisao sam cijene, pa evo tri po meni najatraktivnija modela:

  • P3600 – 499 eura (cca 3.700 kn)
  • Touch – 389 eura (cca 2.900 kn)
  • Tytn II – 579 eura (cca 4.300 kn)

Pogledajmo sada cijene u Hrvatskoj:

  • P3600 – 5.370 kn
  • Touch – 4.310 kn
  • Tytn II – 6.500 kn

Usput, cijene digitalnih foto-aparata bile su gotovo identične. Canon S5 IS bio je 439 eura (cca 3200 kn, koliko je tada koštao i kod nas), a Canon Ixus 75 plata iznosio je 249 eura (cca 1850 kn, opet vrlo blizu tadašnjoj cijeni kod nas). Sada su cijene čak i nešto niže.
Navodno je stvar u samom HTC-u koji malim tržištima daje male rabate, a kako se u lancu mora zadovoljiti čitav niz subjekata, cijena u konačnici ispada paprena. Nije stvar samo u HTC-u, i Apple je svojedobno imao sličnu politiku koja je rezultirala visokim cijenama, no prije koji mjesec stvar se korigirala i cijene kod nas su značajno pale!

I tako, ljut na HTC i politiku prema nama malima, gotovo da sam odustao od tog modela, no srećom je u spas uletio VIP  koji je u ponudu uvrstio Tytn II pa sam ponosni vlasnik istog, za "samo" 3.900 kn (uz, dakako, obavezno produženje pretplate). Izvrsna prilika.

leave your comment