Embed Test Page – PLUGIN

  • Tomislav Tipurić
  • Domagoj Pavlešić
  • Ilija Ranogajec
  • Alen Delic
  • Vedran Mandić
  • Anela Huskovic

  Otvaranje konferencije

  TBD

  Kornati 1
  Wed 9:30 am – 11:00 am
  • Luka Gospodnetić

  Learn blockchains by building one

  Prema Google istraživanju Bitcoin i blockchain su u zadnjih godinu dana bili među najtraženijim pojmovima dok je sama blockchain tehnologija jedan od vodećih developerskih trendova predviđenih za 2018. godinu. Danas, sve više tvrtki traži način kako bi iskoristile blockchain maniju u svoju koristi. Štoviše, peko 50 posto velikih korporacija je zainteresirana u izgradnju neke vrste blockchain aplikacije. Dakle, to su jako dobre vijesti za softver developere. Zašto? Blockchain se isključivo bazira na softveru tj. kako sigurno pohraniti, podijeliti i održavati podatke (transakcije).
  Same blockchain aplikacije mogu se razvijati sa raznim programskim jezicima poput Go, C#, C++, Jave ili Phytona. U sklopu ovog predavanja nakon kratkog uvoda o tome što je blockchain napraviti ćemo svoju mini verziju blockchaina korištenjem Javascripta. Zašto Javascript? Zbog jednostavnost te zbog činjenice da je tom programskom jeziku slijedeća tvrdnja ISTINITA: 9999999999999999 === 10000000000000000.
  Dođite da napravimo svoj mini blockchain na predavanju!

  Kornati 1
  Wed 11:10 am – 11:40 am
  • Andrzej Niziolek

  Industry trends: Influences of Digital Transformation

  The session is to highlight Industry 4.0 digital transformation impact on daily business and IT routines and the changes required to drive it forward in the changed realities for data availability

  Kornati 2
  Wed 11:10 am – 11:40 am
  • Igor Rončević

  Achieving Change – From Software Sheep to Software Craftsmanship

  3 continents, 50+ agile teams, 500+ developers and a collective agile hangover. A true story of a quest toward technical excellence.

  In this talk, we share experiences and valuable lessons learned from a challenging change management quest undertook to transform the company’s mindset and skill set. We will learn what the agile hangover is, what are software sheep and how to move an organization toward real software craftsmanship.

  Rab
  Wed 11:10 am – 11:40 am
  • Alan Debijađi

  Podijeli pa vladaj sa Azure Batchom

  Azure Batch omogućuje skalabilnu i paralelnu obradu (zahtjevnih) procesa te velikih količina podataka u Microsoft Azuru. Najčešće se koristi za obradu slika, videa, transformacija podataka, integracija, prepoznavanja teksta i sl. Tokom prezentacije proći ćemo kroz zanimljiv tehničko – poslovni problem koji je riješen Azure Batchom, te pokazati prednosti Clouda i i tehnologije.

  Brač
  Wed 11:10 am – 11:40 am
  • Ivan Marković

  Kako i zašto napraviti custom connector za Flow i Power Apps

  Korisnici Officea365 u svojim rukama imaju moćne alate kroz usluge Microsoft Flow i Power Apps a da toga možda nisu ni svjesni. I jedna i druga usluga omogućavaju korisnicima kreiranje zanimljivih rješenja i to jednostavnije nego što i mogu zamisliti. No, ciljana skupina na ovom predavanju nisu krajnji korisnici već pružatelji usluga koji mogu svojim korisnicima dodatno obogatiti mogućnosti Microsoft Flowa i Power Appsa kroz razvoj custom connectora. Razvoj custom connectora omogućiti će vam da krajnjem korisniku donesete još jedan izvor podataka koji može koristiti kako bi zadovoljio određeni poslovni scenarij. U svom radu implementiramo platformu za upravljanje dokumentima i informacijama M-Files i za tu platformu plasiramo naše custom connectore koji, prema našem mišljenju, mogu iznjedriti vrlo zanimljiva rješenja i implementacije. Dođite na predavanje i porazgovarajmo o tome kako, ali i zašto razviti vlastiti connector.

  Mljet + Lastovo
  Wed 11:10 am – 11:40 am
  • Filip Glavota

  Automated ML – automatska generacija modela u Azureu

  Kako automatski generirati machine learning model pomoću Automated ML-a? Automated ML je baziran na istraživanju koje dolazi iz Microsoft Researcha po nazivom “Probabilistic Matrix Factorization for Automated Machine Learning”.

  Azure Machine Learning Service uz pomoć Automated ML-a pomaže u pripremi podataka, automatskom odabiru algoritma i hiperparametara, iterirajući kroz različite kombinacije istih kako bi pronašao najbolji model baziran na postavljenim kriterijima. Auto ML trenutno je u preview fazi te podržava regresijske i klasifikacijske algoritme.

  Kako ga iskoristiti i isprobati njegove mogućnosti na svojim podacima te kako ga uključiti u vaše poslovne procese odgovorit ćemo na ovom predavanju.

  Kornati 1
  Wed 11:50 am – 12:35 pm
  • Bernardin Katic

  C# – Najkorisniji novi featuri

  C# se kao jezik već dugi niz godina razvija te je od izvrsnog jezika svakom novom verzijom postao još bolji.

  Veliki broj developera je pročitao i zaboravio nešto o novostima, pa vrlo često C# kod danas izgleda potpuno identično onom kodu od prije 10-15 godina…

  Na predavanju ćemo uz demo primjere proći kroz najkorisnije novosti u zadnjim verzijama C# i pogledati što nam donosi sljedeća verzija C# 8.0 te kako nam to može koristiti da nam kod bude čišći, ljepši i lakši za održavanje.

  Kornati 2
  Wed 11:50 am – 12:35 pm
  • Domagoj Pavlešić

  Azure Storage Deep Dive za developere

  Azure Storage, jedan od najstarijih servisa na Azureu, je i dalje, unatoč navali mlađih i pametnih, jedan od glavnih stupova mnogih modernih oblačnih aplikacija. Ne radi se samo o smještaju fajlova, kako to mnogi ovlaš zaključuju – Azure Storage pokriva i Tables i Queues koji, ako se pravilno koriste, mogu napraviti čuda vašim aplikacijama. Što mnogi vide u njemu, zašto (i “za što”) je praktičan, kakve su najbolje prakse i zašto ga ponekad treba izbjegavati – saznajte na ovom predavanju. Ne nužno tim redom.

  Rab
  Wed 11:50 am – 12:35 pm
  • Denis Mihic
  • Elvedin Husić

  30 strasnih navika sistem administratora

  Administratorski accounti koji ne istječu, accounti sa previše dodijeljenih privilegija, osobni računi Outlook.com, Hotmail.com koriste se kao administratorski račun za Azure subscription, sve u istoj grupi resursa, isti account se koristi za sve servise u organizaciji, isključeni lokalni firewalli na OSu, Help desk tehničari s domain admin ovlastima. Prvi korak u rješavanju problema je priznanje da ga imate. Bit ćete biti iznenađeni koliko loših navika u svakodnevnom radu imate, i samo iz lijenosti i navike ih radite, a sigurnost sustava je itekako narušena svakim tim korakom. Možete poduzeti konkretne korake kako biste utvrdili jesu li ove loše navike prisutne u vašem okruženju i šta sve možete učiniti da biste ih prebrodili. Definitvno predavanje za sve sistemske inzinjere i administratore sastavljeno iz 20 godina iskustva u arhitekturi i administraciji sustava.

  Brač
  Wed 11:50 am – 12:35 pm
  • Ilija Ranogajec

  Upravljanje mrežnom povezanošću izvan okvira Azure pretplata

  Prilikom jednostavnih implementacija Azure mreža stvar je poprilično jednostavna, kreiramo opseg i subnet, dodjelimo ga virtualnim mašinama i sve radi. Ali što ako imamo više različitih nepovezanih mreža unutar jedne Azure pretplate ili čak više različitih pretplata koje želimo povezati u jednu mrežnu cjelinu. Predavanje će vam predstaviti scenarij iz realnog svijeta u kojem je bilo potrebno mrežno povezati različite Azure pretplate korištene od strane različitih timova kako bi servisi mogli mrežno komunicirati. Koristili smo tehnologije kao virtual network peering, virtual gateway i user defines routes te kreirali Hub and Spoke arhitekturu Azure virtualnih mreža koju ćemo vam i pokazati.

  Mljet + Lastovo
  Wed 11:50 am – 12:35 pm
  • Igor Pavleković
  • Domagoj Pavlešić
  • Dubravko Hlede
  • Alen Delic

  Okrugli stol – GDPR godinu dana kasnije

  TBD

  Kornati 1
  Wed 1:35 pm – 2:20 pm
  • Ognjen Bajić

  Azure DevOps – stari alati u novom ruhu i još na steroidima

  U predavanju ćemo prikazati novosti u Azure DevOps platformi (donedavno poznatoj kao Visual Studio Team Services) koje pokrivaju sve segmente rada na softverskim razvojnim projektima, od prikupljanja korisničkih zahtjeva i organizacije rada na projektima, preko upravljanja kodom, procesa izgradnje i isporuke do nadzora u produkciji. Neovisno o platformi za koju razvijate i tehnologiji koju pritom koristite, bila ona Windows, Linux ili Mac, odnosno .Net, Java ili Node.js ,u Azure DevOps ćete naći sve što vam treba: servere za izgradnju koda koji čekaju na vas u oblaku (za sve tri platforme), podršku za izgradnju kanala isporuke svih vrsta, moćni Git sustav za verzioniranje koda i kvalitetne alate za upravljanje zahtjevima i zadacima, planiranje i praćenje rada po Scrumu.
  Osim kao skup dobro integriranih alata, od sredine rujna ove godine, svi alati su dostupni i pojedinačno, pa je moguće iskoristiti npr. GitHub za kontrolu koda i Azure DevOps Pipelines za izgradnju koda i kanala isporuke.
  Dođite, i uz niz demoa upoznajte prednosti i mane pojedinih alata iz Azure DevOps obitelji. Alati su besplatni za projekte otvorenog koda i za male timove, a prilično jeftini za ostale. Sve što ćete čuti i vidjeti na predavanju možete odmah nakon konferencije iskoristiti da unaprijedite, automatizirate i optimirate vaš razvojni proces.

  Kornati 2
  Wed 1:35 pm – 2:20 pm
  • Vedran Mandić

  Nije React, a nije ni Angular, već Hyperapp 🚀

  Prođimo skupa čudnu i predivnu povijest razvoja klijentske strane weba! Otkrijmo kako smo došli tu gdje se danas nalazimo – u džungli npm paketa koje dodatno boundlamo, transpiliramo, pa tree-shakeamo! Upoznat ću te se s razvojem klijentske strane weba korištenjem popularnog, pragmatično dizajniranog, vrlo performantnog, te sintaksno jednostavnog librarya zvanog Hyperapp pisanog po uzoru na React. S predavanja izlaziš spreman za kodiranje UI-a na moderan i održiv način. Ako nikad niste radili s Reactom onda će vam ovo biti super, a ako jeste, pa još bolje! Predavanje bi moglo biti zanimljivo okorjelim bekendašima i pomalo uvredljivo frontendašima, srećom, ja sam fullstekaš pa će biti za svakoga po nešto! Obranimo skupa obraz JavaScripta pod novom prijetnjom WebAssemblya.

  Rab
  Wed 1:35 pm – 2:20 pm
  • Dragan Panjkov

  Building serverless applications with Microsoft Graph and Azure Functions

  Microsoft Graph binding extension for Azure Functions enable input and output to Graph entities and makes it quite easy to access data in Microsoft cloud from Azure Functions code. The aim of this session is to drill down into available bindings and provided function templates for Microsoft Graph and demonstrate how they can be used to build Graph-enabled serverless applications. We will also discuss implementation of common Microsoft Graph data access patterns (webhooks, batch, working with custom data) with Azure Functions.

  Brač
  Wed 1:35 pm – 2:20 pm
  • Dean Savović

  Predictions Using Python in Practice

  Prezentacija Predikcije korištenjem Pythona u praksi će vam pokazati kako možemo predviđati izlaznu varijablu korištenjem logističke regresije. Govorit ću o teoriji logističke regresije i primjeni na modelima predviđanja. Demo će biti o predviđanju da li će kupac uzeti platnu karticu ili ne. Kupci su članovi loyalty programa jednog od najvećih maloprodajnih lanaca u regiji. Tijekom demoa pokazat ću metodu nadziranog učenja pri predviđanju da li će kupac uzeti platnu karticu ili ne.

  Mljet + Lastovo
  Wed 1:35 pm – 2:20 pm
  • Mario Bosnjak

  Moderne arhitekture distribuiranih sustava

  Event-Driven Architecture, Microservices Architecture i Serverless Architecture su zadnjih par godina najpopularnije preporuke kako napraviti skalabilne i otporne, složene distribuirane sustave. Zašto olakšavaju razvoj i održavanje? Koje su njihove prednosti i mane u odnosu na monolitnu arhitekturu? Koliko se preklapaju ili razlikuju jedna od druge? Kako popraviti kritične performanse sustava i što pri tome žrtvujete? Kako unaprijediti već postojeći sustav? Odgovore na ova pitanja možete čuti na ovom predavanju.

  Kornati 1
  Wed 2:30 pm – 3:00 pm
  • Tomislav Tipurić

  Podaci na Azureu – šira slika, što i zašto

  Microsoft Azure pruža širok spektar usluga za rad s podacima. Korištenje tih usluga zahtijeva poznavanje barem osnovnih detalja o svakoj od njih. Ovo će predavanje dati jednu širu sliku Azure ponude podatkovnih usluga. Tehnologije koje pokriva uključuju Azure Database (SQL, MySQL, PostgreSQL), Azure Cosmos DB, SQL Data Warehouse, HDInsight, Azure Data Lake, Azure Machine Learning i još mnogo toga. Cilj je ovog predavanja pomoći vam u razumijevanju ove široke lepeze tehnologija, pružajući vam znanje o dostupnim opcijama i koje konkretne probleme svaka od njih rješava.

  Kornati 2
  Wed 2:30 pm – 3:00 pm
  • Dalibor Raičković

  Novi pogled na IoT kroz Azure Sphere

  U narednom desetljeću gotovo svaki osobni gadget, kućanski aparat i industrijski uređaj bit će povezan na Internet. Ti povezani uređaji postat će inteligentniji, s mogućnosću predviđanja, razgovora, slušanja i još mnogo toga. Obzirom na sve navedeno, ovakvi uređaji mogu biti i opasni u slučaju sigurnosnog propusta. Nitko ne želi imati pećnicu koju netko može pretvoriti u oružje, baby monitor koji netko špijunira ili pak hladnjak koji se zaključa dok ne platite otukpninu…
  U korak sa ovim predviđanjima i problemom koji se odražava, Microsoft ima svog konja za utrku – Azure Sphere. Azure Sphere je cjelovito rješenje koje obuhvaća certificirani MCU, operativni sustav i cloud komponentu koji zajedno čine jednu cjelinu.
  Na ovom predavanju proći ćemo najbitnije funkcionalnosti ovog rješenja, a pri tome ćemo naglasak staviti na sigurnost koja je zapravo i najbitniji faktor ove cijele priče. MCU je projektiran da zadovoljava najbitnije sigurnosne komponente, iza operativnog sustava se krije Linux kernel, a cloud komponenta se koristi za upravljanje uređajima. Dođite na ovo predavanje i saznajte iz prve ruke kako Azure Sphere može pomoći vama i vašim IoT rješenjima kako bi svi zajedno bili sigurniji.

  Rab
  Wed 2:30 pm – 3:00 pm
  • Josip Klarić

  Surfam kao Chrome bez glave

  Headless Chrome dostupan je nešto više od godinu dana, i zapravo je punokrvni Chrome preglednik ali bez korisničkog sučelja. Doduše neke mogućnosti su nedostupne, poput multimedije, što je i sasvim razumljivo. Ali ono što je omogućeno daje nam velike mogućnosti upravljanja preglednikom kroz komandnu liniju i skripte. Vrlo jednostavno možemo učitati određenu stranicu i izraditi sliku njezinog trenutnog stanja, ili spremiti to stanje u PDF dokument. Osim toga jako je pogodan za atomatizirano testiranje web aplikacija. Sve ove i brojne druge uobičajene zadatke još je lakše obavljati koristeći Puppeteer npm module. Želite li uključiti “bezglavi” Chrome u svoj proces testiranja, ili ga pak automatizirati neke druge procese za koje vam je potreban preglednik, dođite na predavanje i saznajte kako vam headless Chrome može olakšati posao.

  Brač
  Wed 2:30 pm – 3:00 pm
  • Nedim Sadovic

  Hyper-V Security with Shielded VM

  Microsoft Hyper-V zaštićeni VM je sigurnosna funkcija uvedena u Windows Server 2016. Ona štiti Hyper-V drugu generaciju VM-a od pristupa ili kopiranja pomoću kombinacije tehnika kao što su Secure boot, Bit-locker encryption, Virtual Trusted Platform Module i Host Služba “čuvara”. Kroz prezentaciju ćemo vidjeti na koji način osigurati Hyper-V operativni sistem „domaćina“, kao i virtualne mašine. Proći ćemo kroz popis preporučenih postupaka koji će vam pomoći osigurati vaše Hyper-V okruženje.

  Mljet + Lastovo
  Wed 2:30 pm – 3:00 pm
  • David Pristovnik
  • Miha Jakovac

  Azure Functions in Practice: Solving a document processing in an enterprise

  Every enterprise has a lot of documents which has to be processed to a modern e-document system. We will show you how our customer transitioned from an on-prem solution, to process the documents, to Azure cloud using Logic apps, Azure Functions and Azure Storage. Costs were drastically reduced, because of the »pay what you use« model, deployment is done using Azure DevOps and monitoring with Application Insights. Daily we process around 5000 pages and catalog more than 3000 documents in their e-document system. Demo, tips & tricks included.

  Kornati 1
  Wed 3:15 pm – 4:00 pm
  • Toni Frankola

  Kako koristiti Azure DevOps za razvoj vlastitih proizvoda

  U tvrtki SysKit razvijamo složene proizvode namijenjene nadzoru kompleksne IT infrastrukture koje sa zadovoljstvom koriste tisuće korisnika iz preko 80 zemalja. Od samih početaka sretni smo korisnik Visual Studio Team Services-a (sada Azure DevOps), a ovo predavanje je uvid u način kako smo uz pomoć raznih tehnologija poput Azure DevOps-a, TeamCity-a, Octopus-a i drugih posložili i automatizirali svoj razvojni proces. Dotaknut ćemo se najboljih praksi koje započinju od samog korištenja source control-a (git), agilnog razvoja temeljenog na SCRUM metodologiji, automatizacije testiranja, povećanja kvalitete koda, automatiziranog stvaranja testnih okolina i mnogih drugih najboljih praksi koje imamo od prve ideje, preko svake linije koda pa sve do finalne instalacije koja je spremna za produkciju.

  Kornati 2
  Wed 3:15 pm – 4:00 pm
  • Marin Frankovic

  Projektiranje Azure rješenja

  Did you ever wonder what is necessary to implement Azure solutions at your customer? What is necessary to adopt solution to your customer needs and his current infrastructure and services? Come and see what can be done in few simple steps and some tips and tricks. To help you better understand what will be covered in this session, agenda is as follows:
  • Planing your journey to Azure
  o Toolbox
  • Secure & Manage Workloads
  • Optimize Migrated Resources
  • Azure migration scenario guidance
  • Foundational best practices
  o Set up migration Center of Excellence (CoE)
  o Plan migration strategies
  o Track migration scorecard
  o Best practices by phase
  o Govern Azure environments and resources
  o Extending Networking to Azure
  o Extending Identity to Azure
  • Tips & Tricks

  Rab
  Wed 3:15 pm – 4:00 pm
  • Sasha Kranjac

  Azure Network Watcher – Dijagnostika za Oblak

  Što učiniti kada ne možete pristupiti Virtualnoj Mašini ili je određeni servis nedostupan? Kako dijagnosticirati probleme sa routingom ili shvatiti zbog cega je vezu sa Internetom nemoguće uspostaviti? Što blokira promet: Network Security Groups, nepropisno konfiguriran Gateway ili nešto treće? Obavezno dođite na predavanje te saznajte odgovore na ova i mnoga druga pitanja o monitoringu i dijagnostici problema u Azure-u!

  Brač
  Wed 3:15 pm – 4:00 pm
  • Nina Potočnjak

  PowerBI, PowerApps & Flow – Kompletno rješenje za vaše poslovne probleme

  Želite imati više od čiste vizualizacije podataka u PowerBI-ju?
  Potreban vam je interface za unos novih vrijednosti ili editiranje postojećih?
  Konektori koje nudi PowerBI nisu vam dovoljni?
  Alerting koji nudi PowerBI ne zadovoljava sve vaše potrebe?

  Ukoliko je Vaš odgovor na pitanja gore potvrdan, pridružite nam se predavanju gdje ćemo proći navedene probleme.
  Povezati ćemo PowerBI s PowerAppsom, platformom u oblaku koja omogućava kreiranje desktop i mobilnih aplikacija bez puno koda. Ujedno, aplikacija koju ćemo kreirati služiti će nam kao interface za unos i editiranje podataka unutar PowerBI-ja.
  Koristiti ćemo i MicrosoftFlow koji će nam omogućiti kreiranje tijeka koji zadovoljava naše želje i potrebe koji PowerBI još ne podržava(custom alerting koji će se pokrenuti samo ukoliko su svi kriteriji zadovoljeni).

  Mljet + Lastovo
  Wed 3:15 pm – 4:00 pm
  • Mustafa Toroman
  • Sasha Kranjac

  Red Team VS Blue Team in Microsoft Cloud

  Svakog dana se sve vise i vise servisa seli u cloud. Ovo postavlja pred nas mnoge izazove, posebno ako gledamo iz perspektive sigurnosti. Migracija podataka i servisa iz lokalnog data centra u cloud izlaze nase podatke novim prijatnjama ali na srecu postoje novi alati i pristupi za zastitu. Pogledajte kako to izgleda i iz perspektive napadaca i iz perspektive zaustavljanja prijetnji i prije nego se one dese.

  Kornati 1
  Wed 4:10 pm – 4:55 pm
  • Petar Kovačević

  File > New Project (2018/2019)

  Kako bi vaš idealan projekt izgledao kada bi danas pokušali postaviti novu i modernu razvojnu okolinu temeljenu na dobrim praksama i tehnologijama otvorenog koda? Orkestracija, testovi, verzioniranje i delivery. Od prvog commita do isporuke na produkciju, neke lijepe mogućnosti opipavamo na ATD-u. Vidimo se!

  Kornati 2
  Wed 4:10 pm – 4:55 pm
  • Vedran Kesegić

  Deep SQL Show

  The most beautiful and fun way to get know the depths of SQL Server is through magic. You will see a series of SQL Server experiments that look like a trick or illusion. But they are not. It is just exploiting the deep knowledge of how SQL works. This will deepen your own knowledge and increase ability to solve real-world challenges.
  The tricks:
  Select count(*) from table – returns wrong count (any # you like)
  Deadlock – single statement, without transactions
  Database – without files
  Online index change – on Standard edition
  Reading plaintext data of TDE-encrypted database – without SQL access

  Rab
  Wed 4:10 pm – 4:55 pm
  • Nedim Sadovic

  Where do we begin with Office 365 security and compliance?

  U suvremenim informacionim tehnologijama bezbjednost informacija je od suštinskog značaja. Korisnici zahtijevaju pristup svojim podacima u bilo kom trenutku i na bilo kom uređaju. Na ovom predavanju ćemo vidjeti na koji način možemo uskladiti sigurnosna pravila i na taj način obezbjediti sigurno upravljanje. Osvrnuti ćemo se na funkcije kao što su Alerts, Classification, DLP, Data Governance, Threat Management, Mail Flow, Dana Privacy i Search and Investigation.

  Brač
  Wed 4:10 pm – 4:55 pm
  • Anela Huskovic

  Introductions to Data Bricks

  Introductions to Data Bricks

  Mljet + Lastovo
  Wed 4:10 pm – 4:55 pm
  • Tomislav Poljak

  Detekcija i testiranje IT sustava na razne oblike hackerskih napada

  IT sigurnost korisnika bolna je točka o kojoj svi sve znamo, ali iskustvo s terena daje vrlo loše rezultate: krađe korisničkih podataka, loša administracija operativnih sustava i aplikacija, premalo edukacije krajnjih korisnika i u konačnici IT sustavi koji bez korištenja adekvatnih tehnologija nisu otporni na prepoznavanje hackerskih prijetnji. Ovo predavanje će biti jedan veliki demo, s ciljem prikaza više primjera da se hackerski napadi mogu dogoditi svakome. Kroz demo pokazati ćemo korištenje Windows Server funkcionalnosti, besplatnih 3rd aplikacija i drugih Microsoft cloud proizvoda s kojima možete detektirati sigurnosne prijetnje i testirati vaše IT sustave.

  Kornati 1
  Thu 9:00 am – 9:45 am
  • Josip Saban

  Black art of software estimation

  You might think you already know what an estimate is…but usually it is not, Goal of this lecture is to convince you that an estimate is different from what most people think. A good estimate is even more different.
  You are usually asked “an estimate” – but are you asked for a tentative or preliminary calculation—that is, do you expect that you can change your mind later? Probably not. When executives ask for an “estimate,” they’re often asking for a commitment or for a plan to meet a target. The distinctions between estimates, targets, and commitments are critical to understanding what an estimate is, what an estimate is not, and how to make your estimates better.
  We will try to touch on all of these topics and try to demistify the “black art” of software estimation

  Kornati 2
  Thu 9:00 am – 9:45 am
  • Josip Klarić

  Je li konačno vrijeme za web komponente?

  Web components kao dio HTML5 standarda već je odavno finaliziran. Ali korištenje tog standarda još nije potpuno zaživjelo. Djelomično za takvo stanje možemo kriviti i popularne klijentske frameworke, koji imaju svoje oblike komponenti.
  Podrška u preglednicima je odlična i nema prepreka za korištenje web components standarda već danas u vašim aplikacijama. Za eventualne probleme sa starijim preglednicima tu je Polymer – framework za jednostavniju izradu web komponenti i nadopunu funkcionalnosti koje stariji preglednici eventualno ne podržavaju (Polyfills). Kroz primjer izrade jedne web komponente na predavanju ćete saznati osnove izrade web komponenti, i nešto više o njihovoj uporabljivost u stvarnom svijetu.

  Rab
  Thu 9:00 am – 9:45 am
  • Bahrudin Hrnjica

  CNTK na .NET platformi

  CNTK je Microsoftova open source biblioteka za deep learning (duboko učenje). Nastala je u Microsoft Research Speech timu 2012. godine, a od 2016. godine dostupna je na Githubu pod MIT licencom. CNTK je “production ready” biblioteka koju Microsoft koristi i svojim proizvodima u istoj verziji i obimu koja je dostupna in a Githubu. Slične je implementacije kao TensorFlow, PyTorch i Caffe, a implementirana je na principu serija računskih koraka preko usmjerenih grafova (directed graph).

  Od verzije 2.0 CNTK je dostupna i za .NET Framework, dok se verzija 2.6 koja izlazi u 9. mjesecu 2018. godine vrti na .NET Core platformi.
  Ovo predavanje predstaviće CNTK biblioteku iz ugla .NET -a sa njenim osnovnim informacijama, a kroz demo primjere u C# biće prikazani neki od najčešće korištenih područja u kojima se CNTK koristi, poput, Image processing, LSTM Times-Series modelling, Tranfser Learning i dr.

  Brač
  Thu 9:00 am – 9:45 am
  • Vlatko Ivanovski

  Azure Pipelines – Release deployment control using gates

  Gates allow automatic collection of health signals from external services, and then promote the release when all the signals are successful at the same time or stop the deployment on timeout. Typically, gates are used in connection with incident management, problem management, change management, monitoring, and external approval systems.
  Walking through few demonstrations I’d like to give you a touch how you can use these gates i.e. how you can control your deployment.

  Mljet + Lastovo
  Thu 9:00 am – 9:45 am
  • Maja Rus

  An Agile Approach to Change Management

  Change Management (upravljanje promjenama) je strukturirani pristup za temeljitu implementaciju promjena kako bi se njihove dugoročne koristi doista i dostigle.
  No u praksi se taj pojam često tumači vrlo slobodno, naravno ovisno o potrebama :)
  Ponekad je doslovno “žrtveni jarac” za sve neslavne rezultate, često se može čuti kako “nismo uspjeli jer se nismo dovoljno fokusirali na Change Management”.
  Vrlo je često korišten kao fraza koja treba pokriti sve one projektne aktivnosti koje ne znamo gdje bismo smjestili i vrlo bi lako nekome mogle promaknuti
  pa se može čuti kako “moramo paziti da ne zaboravimo na Change Management prilikom implementacije nekog procesa”.
  Možemo zaključiti da je to:
  – imenica, kad čujemo: “Change Management je temelj projekta.”
  – glagol, kad čujemo: “Doista trebamo upravljati promjenom procesa.”
  – pridjev, kad čujemo: “Radim na svojim Change Management vještinama.”
  – a ne tako rijetko i da je psovka :) kad čujemo “Change Management “#”$#”$#”$#””#$%&!!”
  No što to zapravo je, kako Vam može koristiti i kako to kvalitetno provesti na Vašem projektu posebno ako radite u agilnom okruženju koje je ionako otvoreno čestim promjenama?
  Dođite i saznajte! Ovo predavanje Vam može pomoći u osmišljavanju Vašeg pristupa upravljanju promjenama u agilnom okruženju ili ga unaprijediti sukladno najnovijim trendovima.

  Kornati 1
  Thu 9:55 am – 10:25 am
  • Davorin Ruševljan

  Using Azure infrastructure for a large scale integration platform

  Pontibus (www.pontibus.io) is an IPaaS (Integration Platform as a Service) , enabling the seamless connection and integration of large scale platforms including Amazon, Magento, Microsoft SharePoint, Tradeshift, Basecamp, Huddle, Facebook, Twitter and Basecamp.
  This session will provide an overview of the Pontibus architecture, with an emphasis on its usage of various Azure services.

  Kornati 2
  Thu 9:55 am – 10:25 am
  • Ljubo Brodarić

  SQL Server Availability Groups in a Workgroup

  Želite SQL Server u Azuru koji je visoko dostupan, ali ne želite glomaznu IaaS infrastrukturu? Može. Želite to isto on-prem bez DC-ova, specijaliziranih sustava za pohranu i ostale “mašinerije”? Može i to. Kako? Dođite i pogledajte…

  Rab
  Thu 9:55 am – 10:25 am
  • Goran Žarinac

  Bye, bye “Project Honolulu”, welcome Windows Admin Center

  Na prošlogodišnjoj ATD konferenciji predstavili smo “Project Honolulu”, Microsoftov projekt razvoja novog, web baziranog Windows Server managera. Godinu dana kasnije, “Projecta Honolulu” više nema. Prerastao je u Windows Admin Center, proizvod koji donosi potpuno novo korisničko iskustvo u upravljanju Windows Server baziranim virtualnim i fizičkim poslužiteljima i clusterima, Hyper-Converged infrastrukturom te Windows 10 baziranim računalima. Na ovom ćemo Vas predavanju upoznati s Windows Admin Centerom, pokazat ćemo u živo kako radi i koje su mu mogućnosti te do kuda je došao njegov razvoj i u kojem smjeru ide.

  Brač
  Thu 9:55 am – 10:25 am
  • Dobriša Adamec

  Paket aranžman – dotNET aplikacije i NuGet paketi

  NPM, Yarn, NuGet i druge upravitelje paketa koristimo već niz godina a danas njima instaliramo, povezujemo, konfiguriramo dijelove svojih aplikacija gotovo na slijepo i bez razmišljanja. Install-package i to je to :-)
  Osim “vanjskih” u dotNET aplikacijama radimo i koristimo i svoje vlastite pakete. Koji su to dobri scenariji za korištenje NuGet paketa u vlastitom okruženju? Primjeri su: kada želimo dijeliti komad funkcionalnosti između različitih rješenja unutra tvrtke, kada povezujemo mikroservise “klijent” bibliotekama, kada dajemo partnerima SDK za svoje aplikacije i servise, kada želimo lijepo upravljati verzioniranjem. A koje su mane koje donose paketi?
  Kroz primjere ćemo pokazati prednosti i probleme koje nosi rad sa NuGet paketima. Kako ih publicirati, kako kreirati vlastiti “NuGet source”, kako natjerati “stari” dotNET projekt da vidi NuGet pakete izdvojeno od klasičnih referenci i kako iskoristiti SourceLink da nam izliječi veliku patnju i omogući “debug” NuGet paketa.

  Mljet + Lastovo
  Thu 9:55 am – 10:25 am
  • Ivan Kardum

  Testabilna arhitektura ASP.NET Core aplikacija

  Moderne web aplikacije strogo odvajaju frontend od backenda i sasvim je normalno u takvim aplikacijama da se za frontend koristi sasvim druga tehnologija i posve neovisni framework od backenda. Za frontend možemo reći da u zadnje vrijeme postoji ogromna količina frameworka i izbor je zaista velik. Za backend izbor je nešto manji. Ako smo orijentirani na Microsoft tehnologiju, izbor je zapravo sasvim jasan. Danas je to ASP.Net Core za osnovni framework te najvjerojatnije Entity Framework Code First za pristup bazi. Postaviti arhitekturu za backend servise koristeći te tehnologije prilično je jednostavno. No, ako želimo da ti servisi budu takvi da je nad njima moguće pisati smislene unit ili funkcionalne testove, onda ćemo se susresti s raznim izazovima. Na predavanju ćemo ući ne samo u teoriju dobre testabilne arhitekture nego i duboko u kod. Pokazat ćemo kako riješiti izazove testiranja baze podataka, izgradnje mockova, unit testiranje asinkronih poziva, testiranje servisa ovisnih o dependency injection servisima i svemu onome što smo navikli u standardnih asp.net i asp.net core aplikacija.

  Kornati 1
  Thu 10:40 am – 11:10 am
  • Mario Mustapić
  • Nikola Gaić

  Ch(e)at R Ticket!

  Saznajte kako implementirati jednostavno rješenja za pregled evenata i kupovinu ulaznica putem ChatBota integriranog s Logic Appsima i REST API-jem. Na prezentaciji će se pokazati na koji način integrirati više različitih Azure tehnologija u jedno smisleno rješenje.

  Kornati 2
  Thu 10:40 am – 11:10 am
  • Goran Karacic

  Xamarin.Forms + Ooui – crossplatform development makes a full circle!

  Using the awesome Ooui library, we will pack our Xamarin.Forms application into a web application. Compiled into Web Assembly, it’s ready to be run on any platform through the browser. But that’s not all, wrapped into a PWA, it can be pinned to the home screen, looking and acting almost like a native app without the hustle of going through the store certification process.

  Rab
  Thu 10:40 am – 11:10 am
  • Tomislav Turk

  Azure MFA – primjeri iz prakse

  U današnjim sustavima nije pitanje trebate li dvofaktorsku autentikaciju ili ne. Pitanje je samo što sve trebate pomoću nje zaštititi. Koristite li u možda u svome poslovanju Azure AD ? Tražite li način kako vašim korisnicima na siguran način omogućiti pristup mailovima, aplikacijama, desktopima i ostalim resursima kao u cloudu tako i na on-premise IT infrastrukturi ?
  Otkriti ćemo kako korištenjem Azure AD MFA funkcionalnosti kreirati siguran udaljeni pristup korisničkim resursima, implementirati pravila uvjetnog pristupa i primijeniti multifaktorsku autentikaciju, a sve to na user friendly način uz konzistentno korisničko iskustvo za vaše korisnike.

  Brač
  Thu 10:40 am – 11:10 am
  • Davor Kobal

  Proširena stvarnost i Hololens unutar podatkovnih centara

  Rješenja za upravljanje podacima o resursima unutar podatkovnih centara spremaju sve potrebne podatke kako bi se omogućilo praćenje životnog ciklusa svake komponente. Često podaci spremljeni unutar takvih rješenja ne odgovaraju stvarnom stanju unutar podatkovnih centara te ih je na nekih način potrebno uskladiti. HoloInventory aplikacija je bazirana na proširenoj stvarnosti te omogućuje interaktivnost između spremljenih podataka te samih komponenti koje su smještene unutar podatkovnog centra.

  Mljet + Lastovo
  Thu 10:40 am – 11:10 am
  • Damjan Namjesnik

  Vue.js u praksi

  Prolaze mjeseci i godine, pa kao dobro vino, tako i Vue.js framework s godinama postaje sve bolji i zreliji. Nakon laganog uvoda za one koji se još nisu susreli s ovim frameworkom, popričat ćemo o tome što sve odvija s njim i ekosustavom, te kako ga koristimo u praksi za izradu aplikacija i individualnih komponenti.

  Kornati 1
  Thu 11:20 am – 11:50 am
  • Tomislav Loparic

  Next Generation Availability

  “Veeam Availability Platform” rješenje je koje tvrtkama svih veličina omogućava dostupnost za virtualne i fizičke procese kao i one u oblaku funkcionalnostima kao što su:
  kontinuitet poslovanja – ciljane razine oporavka usluge (SLO) s manje od 15 minuta za sve aplikacije i podatke; orkestracija Disaster Recoverya (DR),
  mobilnost procesa – dostupnost procesa preko svakog oblaka ili lokacije kako bi se poboljšala investicija u IT i povećala fleksibilnost,
  usklađenost i preglednost – aktivno praćenje, izvještavanje, provjeravanje i dokumentacija za zajamčenu usklađenost s poslovnim i regulatornim zahtjevima

  Kornati 2
  Thu 11:20 am – 11:50 am
  • Mustafa Toroman

  Azure DevOps za sistemske inženjere i administratore

  DevOps pristup ima jako puno izazova i predstavlja nepoznanicu za mnoge. Pogledajte kako DevOps na Azure izgleda iz ugla sistemasa i kako se ukljuciti u citav proces. Koristeci PowerShell, ARM templates i jos neke alate, brzo i jednostavno podignite novo okruzenje i resurse na oblaku.

  Rab
  Thu 11:20 am – 11:50 am
  • Alan Debijađi

  Kako “dobiti” na Lotu uz Azure Data Factory v2

  Razumijevanje podataka oko nas daje nam mogućnost ostvarivanja njihove prave vrijednosti. Da bi tu vrijednost preveli u nama razumljive brojke, dijagrame, znakove i sl. podatke je potrebno prikupiti i obraditi. Analiza podataka za poslovno odlučivanje je struka za sebe, u ovoj prezentaciji ćemo demonstrirati kako na jednostavan način možemo prikupiti i obraditi podatke te ih pripremiti za prikaz i poslovno odlučivanje. Azure Data Factory (v2) nije još jedan “enterprise“ alat za koji ste čuli negdje, nego je vrlo pristupačan, prilagodljiv (Azure) alat s kojim možemo prikupljati i obrađivati podatke s različitih izvora. Što je najbolje, osim što je skalabilan, “platiš koliko koristiš”.

  Brač
  Thu 11:20 am – 11:50 am
  • Vladimir Stefanovic

  Migrate to Exchange online – Tips & Tricks

  Rešili ste da pređete na Office 365 sa već postojećeg mail rešenja koje koristite? Nikakav problem. Uz dobru pripremu izbegnite sve zamke koje vam migracija donosi i učinite prelazak na Office 365 bezbolan vašim korisnicima, a onda i sebi.

  Mljet + Lastovo
  Thu 11:20 am – 11:50 am
  • Luka Perne

  Protecting On-premises Hyper-V environment with Azure Site Recovery

  We will look into the capabilities how to protect your on-premises Hyper-V VMs with Azure Site Recovery (ASR) and what are the best recommendations when you are deploying DR solution with ASR. We will also cover the most common issues you might encounter with ASR and how to mitigate them.

  Kornati 1
  Thu 12:00 pm – 12:45 pm
  • Dobriša Adamec
  • Andrea Knez Karačić

  Moja tehnologija je bolja od tvoje tehnologije

  C# vs Java vs Go vs Python, Angular vs React vs Vue, Azure vs AWS, SQL Server vs Oracle, Kafka vs RabbitMQ… i tako dalje… svi protiv svih. Čest je slučaj rasplamsanih internet rasprava ili žestokih rasprava uz pivu kada developeri brane “svoje” tehnologije protiv “drugih”. Čvrsti stavovi koji vode do visoko specijaliziranih izjava u životopisima tipa “Ja sam Angular developer”. Huh!
  Što se skriva iza ovih rasprava i što je danas važnije – visoka specijaliziranost ili široko obuhvaćeno znanje. Aktualno je pitanje u društvu: “moram li znati Povijest ako učim za CNC operatera”? Vrijedi li slično i za programere?
  Pridružite nam se na predavanju, uključiti se u raspravu i uvjerite nas da je vaša tehnologija bolja od naše ;-). Saznajmo zajedno što je sve potrebno danas raditi i učiti a da bi u godinama koje dolaze bili uspješni stručnjaci.

  Kornati 2
  Thu 12:00 pm – 12:45 pm
  • Mislav Karaula

  Grafovi, dobro došli u SQL Server!

  Je li došlo vrijeme kada za iznimno povezane podatke neće biti potrebno tražiti alternativu relacijskim bazama podataka u obliku NoSQL graf baza?

  Svakodnevno smo okruženi ovakvim podacima – društvene mreže, sustavi za preporuku u stvarnom vremenu, prometna povezanost, internetske tražilice, itd. Ovo predavanje pokrit će povijesni pregled iznimno vezanih podataka (koje lako opisujemo grafovima), mogućnosti – prednosti i nedostatke – novog graf tipa podataka u SQL Serveru te komentirati performanse rješenja koja ih koriste.

  Rab
  Thu 12:00 pm – 12:45 pm
  • Emin Šehić

  Blockchain + Internet of Things = ♥


  Blockchain tehnologija, te Internet of Things, spadaju u sami vrh najakutelnijih tema u IT svijetu, a njihova primjena predstavlja, kako sadašnjost, tako i budućnost implementacije sistema. Cilj ovog predavanja je objasniti osnove funkcionisanja blockchain tehnologije, te pokazati spoj ove dvije tehnologije na konkretnom primjeru implementacije sistema namijenjenom lancu dostavljača hrane. Prilikom samog transporta hrane, mjerni uređaji sa senzorima, kao što su senzor temperature i senzor vlažnosti vazduha, mjere uslove u kojima se hrana nalazi. Mjerenja se repliciriraju na čvorovima blockchain-a, implementiranog uz pomoć Blockchain as a Service implementacije na Microsoft Azure platformi, čime se obezbjeđuje neporecivost i rješava problem povjerenja među entitetima, a svako mjerenje uslova koji su van domena dozvoljenih, rezultuje obavještavanjem svih dostavljača u lancu.

  Brač
  Thu 12:00 pm – 12:45 pm
  • Ana Roje Ivančić

  Profesionalni Scrum i DevOps: Ruku pod ruku do redovnih isporuka

  Praksa pokazuje da puka mehanička implementacija pravila Scruma nije dovoljna za uspjeh. Tek uz uvažavanje vrijednosti i principa Scruma i primjenu provjerenih komplementarnih DevOps praksi, mehanička implementacija Scruma postaje profesionalni Scrum. Ako nemate verziju vašeg softvera koju možete isporučiti barem svakih 30 dana, a koja je zaokružena, kvalitetna i zadovoljava poslovne potrebe, pridružite mi se i saznajte sve o uniji Scrum i DevOps procesa, praksi i alata potrebnih za efikasnu organizaciju rada na razvojnim projektima i ostvarenje čestih i pouzdanih isporuka.

  Mljet + Lastovo
  Thu 12:00 pm – 12:45 pm
  • Domagoj Pavlešić
  • Tomislav Capan
  • Igor Rončević
  • Vedran Vučetić
  • Tomislav Tipurić

  Okrugli stol: Život u open-source svijetu

  I zadnji bastioni zatvorenog softvera padaju k’o kruške u jesen. Već je i najvećim skepticima jasno da Microsoftova promjena strategije ka open-sourceu nije bila samo kozmetika. Čini se da smo zakasnili s ovom temom. No otpor u rovovima i dalje postoji. Je li uzaludan? Hoćemo li svi biti asimilirani? Trebamo li se prestati boriti i prihvatiti novu realnost? Ili je sve to samo hipsteraj koji će umrijeti u vlastitim mukama?

  Kako to sve utječe na naše razvojne timove i proizvode, koje prakse trebaju usvojiti i kojim se problemima moramo naučiti nositi – poslušajte u opuštenoj atmosferi od četiri vrhunska stručnjaka koji su spomenutu transformaciju već prošli ili ju baš prolaze.

  Kornati 1
  Thu 1:45 pm – 2:45 pm
  • Vedran Vučetić

  Ako imate DevOps team, radite nešto krivo

  Iako se iz provaktivnog naslova ne bi tako rekli, ovo predavanje neće govoriti puno o tome što je u teoriji DevOps i kako DevOps živi u nama samima, a ne u timovima. Ovdje neće biti govora niti o CI/CD koji se često izjednačava s DevOpsom :(. U ovom predavanju, osvrnut ćemo se na nekoliko poglavlja koji su ključni za uspostavljaje DevOpsa, posebno kod razvoja (SaaS) proizvoda. Kako znamo da radimo uspješan DevOps? Kako integrirati DevOps sa razvojnim inženjerima, salesom, product managementom i managementom? Kako uspješno postaviti metrike i alarme nad sustavom? Kako integrirati feedback od produkcijskih metrika u kontinuirani razvoj sustava? Zašto i kako uključiti razvojne inženjere u operations, famozni on-call? Kako i zašto raditi post-mortems? Kako testirati metrike? Što/Tko na kraju radi DevOps?
  Priča iz iskustva DevOpsa na globalnom prozivodu.

  Kornati 1
  Thu 3:00 pm – 3:30 pm
  • Anđela Todorović

  The Ying and Yang of blockchain and AI

  Abstract: It is undeniable that artificial intelligence (AI) and blockchain concepts are both expanding at a phenomenal rate. Both technologies have a distinct degree of technological complexity and multi-dimensional business implications. However, a general misunderstanding about the blockchain concept, in particular, is that a blockchain is decentralized and therefore no one regulates it. But the underlying development of a blockchain system is still attributed to a cluster of core developers. Take smart contract as an example. It is essentially a collection of codes and data (or states) that are programmed and deployed on a blockchain by different human programmers. It is thus, unfortunately, less likely to be free of loopholes and flaws. In this speech, through a brief overview of how artificial intelligence could be used to deliver bug-free smart contract so as to achieve the goal of blockchain 2.0, we can emphasize that the blockchain implementation can be assisted or enhanced via various AI techniques. The alliance of AI and blockchain is expected to create numerous possibilities.
  While blockchain is mainly deterministic, AI could suggest a more creative approach with the predictable behavior and resolve many of the blockchain’s main problems.

  Kornati 2
  Thu 3:00 pm – 3:30 pm
  • Hrvoje Kusulja

  Azure AD B2B i Google identity provider

  Novina je da svi Azure Active Directory, B2B korisnici mogu raditi integraciju s Google loginom, za svoje vanjske korisnike, proći ćemo od postavljanja, aktiviranja i benefita tih novih mogućnosti samog AAD-a. Ako ste Office 365 korisnik i želite dijeliti na siguran način prema vanjskim @gmail.com korisnicima, ovo je poprilično zgodan feature. Uključujući i novosti s Microsoft Ignite 2018.

  Rab
  Thu 3:00 pm – 3:30 pm
  • Danijel Blagajac

  Kako prodati “IT” u doba oblaka

  U doba gdje korisnici stvarno razmišljaju ozbiljno o cloud computingu, gdje public cloud i private colud usluge rastu kao gljive potrebno je uskladiti korisnikove potrebe i zahtijeve koje od njega traži tržište novim IT izazovima. Pojavljuju se stalno termini Docker, OpenShift, Kubernetes, Azure APP servisi, Hybrid, Hyperconverged itd…

  Cilj ovog predavanja je pojasniti presales i sales ljudima na koji način pristupiti korisniku kako bi dobili sve potrebne informacije u cilju kreiranja rješenja koje zadovoljava njegove potrebe te potrebe tržišta za konzumacijom IT usluga.

  Brač
  Thu 3:00 pm – 3:30 pm
  • Ivan Čuljak

  Making the Internet polite <3

  U svakom sustavu gdje korisniku omogućite slanje ikakvog sadržaja riskirate da će taj sadržaj ili nekoga uvrijediti ili u najmanju ruku biti suprotan pravilniku vašeg sustava. Rješenja tih problema obično dobivamo kombinacijom ignoriranja, automatske provjere u odnosu na neki rječnik te zapošljavanja studenata koji imaju čast pregledavati sadržaj po cijele dane.

  Tu nastupaju Azure i Cognitive Services (naravno, postoje i drugi vendori) koji nam omogućavaju automatiziranu analizu teksta, slika i videa na više jezika. Naravno, odluka je li neki sadržaj dovoljno dobar/loš ostaje na vlasniku sustava, ali sam potencijal da dobijete informaciju kako netko nekome prijeti ili je netko u velikoj depresiji daje ogromne mogućnosti.

  Implementirati ove sustave u svoj nije neka ogromna nauka, ali kako se ne da baš svima razmišljati o arhitekturi koja će pouzdano raditi i pritom biti dovoljno pristojna da ne zaguši glavni sustav, mudro bi bilo razviti „wrapper“ oko Azureovih proizvoda te ga pretvoriti u plug&play SaaS.

  Ovo predavanje fokusira se na arhitekturu takvog sustava kojem je u „sredini“ Azureov servis. Da bi to postao proizvod trebalo je osim Cognitive Services Text Analysis i Content Moderator dodati Event Grid, Service Bus, malo orkestriranog serverlessa, malo storagea, malo baza, malo kontejnera, malo API Managementa, ali i malo machine learninga.

  Kako je to izvedeno, povezano, ali i zašto su odabrani neki konkretni servisi nauštrb drugih dođite škicnuti na predavanje.

  Mljet + Lastovo
  Thu 3:00 pm – 3:30 pm
  • Miroslav Popovic

  Migracija sa ASP.NET MVC na ASP.NET Core 2.x

  ASP.NET MVC je svojevremeno bio pokretač revolucije unutar Microsofta, ne samo što se tiče razvojnog modela web aplikacija, nego i zbog uključivanja third-party open source biblioteka što je do tada bilo nezamislivo u MS svijetu. Međutim, došlo je vrijeme za nadogradnju. ASP.NET Core je moderni multi-platformski web framework napisan od nule, sa sličnim modelom razvoja i kao i prethodni put, predstavlja novu revoluciju – Microsoft koji je potpuno okrenut ka open source. U predavanju ćemo vidjeti koje su to prednosti novog frameworka, o čemu trebamo voditi računa prilikom migracije na Core, probleme sa kojima se možemo susresti, tips&tricks za process migracije kao i razlike između ove dvije platforme.

  Kornati 1
  Thu 3:45 pm – 4:30 pm
  • Tomislav Lulic

  Microsoft 365 koncept sigurnosti kroz demo

  Kroz predavanje prestaviti ćemo bitne servise koji se nalaze unutar Microsoft 365, kao i sto je strategija Microsoft 365 sigurnosti za uređaje i podatke kroz Windows OS i Office 365, Enterprise Mobility, Information Protection, Threat protection i Security Management

  Kornati 2
  Thu 3:45 pm – 4:30 pm
  • Bojan Vrhovnik

  CQRS for .NET developers

  Command and Query Responsibility Segregation (CQRS) pattern is a commonly used patterns to build reliable and scalable solutions in the cloud. In this session go through the pattern with demos to explore it benefits and pitfalls and what kind of changes does it brings for us in the .NET world.

  Rab
  Thu 3:45 pm – 4:30 pm
  • Dario Štefek

  FreeNAS – vrlo ozbiljni NAS/SAN sustav

  – FreeNAS 11.2 karakteristike
  – Što sve može FreeNAS
  – Kako izgleda FreeNAS konfiguracija
  – FreeNAS u odnosu na klasične (zatvorene) NAS/SAN sustave (EMC, NetApp, IBM …) i all-flash polja
  – FreeNAS fleksibilnost – mogućnosti brzog oporavka od greške na serveru
  – FreeNAS <-> Azure sinkronizacija
  – Demo: pregled mogućnosti upravljanja, virtualizacija datotečnog sustava, Azure sync

  Brač
  Thu 3:45 pm – 4:30 pm
  • Catalin Gheorghiu
  • Rastko Đorđević

  IoT Circus in the sensors jungle

  There are a lot of sensors out there, and sensors by itself are no IoT solution.
  During this presentation we will compete, to get environmental data (temperature, pressure, humidity etc.), as many as possible, and to get them into the Azure cloud and at least make a stunning visualization from them.
  Of course, we will show how we do it, what are the pitfalls both in hardware and in software.
  In the process you will se at work a lot of Azure IoT bits and learn about them how to use them to maximum effect.
  Come, It will be informative, fun, sweet (as in chocolates) , we promise.
  In the roles of Indiana Jones, Tarzan and Cheeta will be Rastko Djordjevic (from the team PoliBoti, the winners at the First Lego League) and Catalin Gheorghiu.

  Mljet + Lastovo
  Thu 3:45 pm – 4:30 pm
  • Tomislav Tipurić
  • Domagoj Pavlešić

  Zatvaranje i podjela nagrada

  TBD

  Kornati 1
  Thu 4:35 pm – 5:00 pm
Session and Speaker Management powered by Sessionize.com