Kako programirati za WP7 iz Hrvatske?

02-15-10winphone2

English summary: How to publish Windows Phone 7 applications from Croatia.

Kao što već sigurno znate, Windows Phone 7 u Hrvatskoj nije lokaliziran. Ovo “lokaliziran” shvatite vrlo široko – iako se telefoni kod nas mogu kupiti, na njima ne samo da nećete naći hrvatski jezik, već nećete moći niti kupovati aplikacije na Marketplaceu. Ako svoj LiveID registrirate kao strani (britanski, američki, njemački…), moći ćete preuzimati besplatne aplikacije, no one plaćene ostaju vam nedostupne, osim ako nemate stranu kreditnu karticu (koja odgovara zemlji kojom ste se registrirali).

Ako ste developer i želite razvijati aplikacije za ovu platformu, stvari su – nećete vjerovati – povoljnije. Doduše, ne možete se registrirati kao developer direktno na Marketplace, no postoje legalni i isprobani načini da to učinite gotovo jednako lako, uz nešto malo više troškove.

Što vam sve treba za development za Windows Phone 7?

Razvojni paket (SDK) je besplatan i dostupan svima, trebate ga samo preuzeti. Za pravo testiranje potreban vam je (barem jedan) otključani telefon – pod “otključani” mislim na developer unlock, mogućnost da na telefon stavljate aplikacije na telefon direktno s računala i tako debugirate. Inače je aplikacije na telefon moguće stavljati samo preko Marketplacea, što znači da vam treba i mogućnost objave vlastite aplikacije na Marketplaceu. Dakle treba vam: razvojni alat, testni telefon i mogućnost distribucije.

Stanovnici iz sretnih zemalja to rade otprilike ovako: registriraju se na Marketplace, uplate godišnju naknadnu od 100 dolara te imaju mogućnost 100 objava besplatnih aplikacija, neograničen broj naplatnih aplikacija, mogu otključati do tri mobilna uređaja za razvoj i testiranje te od ukupnog prometa na svojim aplikacijama mogu očekivati 70% zarade u vlastiti džep (minus porezi, ovisno o državi u kojoj se nalaze).

Važno je napomenuti da “objava aplikacije” znači jedno “slanje” aplikacije na Marketplace – bez obzira radite li to prvi put, ispravljate bug ili postavljate novu verziju aplikacije – svaka od tih aktivnosti broji se kao “objava aplikacije”. Štoviše broji se čak i kad vaša aplikacija ne prođe proces certifikacije – zato nastojte dobro proučiti uvjete.

Alternativa 1: Rodbina i prijatelji. Ako želite uvjete iz prethodnog odlomka, možete naći kakvog rođaka ili prijatelja te se registrirati preko njega. Nažalost, tu nije dovoljno da jednokratno svojom kreditnom karticom uplati uključnu pristojbu – proces registracije uključuje skeniranje osobnih dokumenata, provjeru identiteta i općenito je prilična gnjavaža. Dodatno, imajte na umu da ako išta zaradite, poreznici će vašem prijatelju sjesti za vrat pa pomno birajte koga želite uvaliti u tako nešto… Ako ikoga.

Alternativa 2: Yalla Apps. No srećom, Microsoft je predvidio mogućnost distributera. To su firme koje omogućavaju ljudima iz zemalja koje nisu službeno podržane da ipak dođu do Marketplacea, pa čak i nešto zarade. No, uvjeti su nešto lošiji.

Registracija košta 99 dolara, za nju dobivate jedno besplatno otključavanje uređaja te 100 bodova (kredita) za trošenje. Za svaku objavu besplatne aplikacije potrošit ćete jedan kredit, a za one naplatne nema kreditnog troška. Otključavanje dodatnog uređaja (prvi je besplatan) košta 50 kredita. Od svega što zarade vaše aplikacije prijavljene preko YallaApps, do vas će doći 50% – osim onoga što uzima Microsoft, YallaApps će uzeti dodatnih 20%.

Alternativa 3: AppaMarket radi isti posao kao i Yalla Apps, no pod nešto drugačijim uvjetima. Službene cijene su u funtama, jer se kompanija nalazi u Engleskoj, no radi lakše usporedbe ću ih navoditi u okvirnim dolarskim iznosima. Registracija opet 100 dolara koji se pretvaraju u kredite. Za objavu aplikacije bilo kojeg tipa potrošit ćete 50 dolara no samo ako to radite prvi puta. Svaki update košta samo 10 dolara, a ponavljanje neuspjelih pokušaja certifikacije su besplatni. Želite li otključati uređaj, morat ćete platiti 40 dolara, a po jednom korisničkom računu možete otključati samo jedan.

Ovo izgleda (i jest) skupo i puno nepovoljnije od YallaApps. No ima začkoljica. Ako planirate zarađivati na svojim aplikacijama, AppaMarket će vam uzeti samo 15% i to od vaše zarade. Drugim riječima, dok će vam od ukupno zarađenih 100 dolara YallaApps proslijediti točno 50 (30 uzeo Microsoft, 20 dolara YallaApps), preko AppaMarketa će vam od 70 dolara dobivenih od Microsofta uzeti samo 15% – što ispada 10,50 dolara – pa ćete zaraditi 59,50 dolara od ukupnih 100.

Ako računate da ćete prodati 1000 kopija aplikacije po jedan dolar, AppaMarket će vam isplatiti 595 dolara, dok ćete od YallaApps dobiti 500, što će više nego lijepo pokriti nešto viši trošak objave aplikacije.

Zapravo – idealan scenarij je da otvorite korisničke račune na oba servisa: preko YallaAppsa otključavate uređaje (prvi besplatan, drugi moguć) i objavljujete besplatne aplikacije (dolar ili čak manje po objavi). S druge strane, račun na AppaMundi koristite za plaćene aplikacije – za objavu potrošite 30 dolara, svaki update vas košta dodatnih pet, no to možete isplatiti već s isto toliko prodanih kopija. Uređaje tamo nećete otključavati (možda jedan, koštaju isto), a za razvoj je svejedno preko koga je uređaj otključan.

Oba servisa zaradu plaćaju preko PayPala koji je, srećom i napokon, dostupan u Hrvatskoj.

leave your comment