Captcha i digitaliziranje starih knjiga

Znate li što je CAPTCHA? Kratica znači "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart", a u praksi se radi o tehnici u kojoj posjetitelj stranice (da bi potvrdio da je čovjek, a ne automatizirani stroj) mora na slici prepoznati riječ i upisati je u za to predviđeno polje. (Više na Wikipediji…)

No, pametni ljudi s Carnegie Mellon University dosjetili su se taj proces prepoznavanja riječi, koji se u svijetu događa 60 milijuna puta dnevno (!), iskoristiti za digitaliziranje starih knjiga. Napravili su servis ReCAPTCHA, koji vlasnicima web-stranica nudi gotovu funkcionalnost, a svako se korištenje iskoristi i za prepoznavanje riječi koje treba digitalizirati.

Kako stvar funkcionira? Kad dođete na stranicu s njihovom CAPTCHA-om, prikazat će vam se dvije riječi – jedna generirana na serveru, a druga je skenirana riječ iz neke (stare) knjige. Kako biste prošli test, morate zapravo pogoditi samo jednu riječ, onu koju je server generirao, no ne znate koja je to. Ako ste uspješno prepoznali generiranu riječ, pretpostavlja se da ste i dobro prepoznali ovu drugu, skeniranu, čije značenje server ne zna. Time se pomogli digitaliziranju jedne riječi iz knjige. Naravno, vaša će "digitalizacija" još nekoliko puta biti provjerena na isti način, i ako svi prepoznaju istu riječ – to je ta!

Genijalan koncept.

leave your comment