Centralna pohrana podataka

Digitalne fotografije, razni filmići s Interneta i glazba kreiraju ogromnu količinu podataka i moj notebook to više nije mogao izdržati. Uz to, na media center računalu kojeg imamo u dnevnoj sobi imali smo kopiju svih tih sadržaja, da se nađu i kod kuće. Konačno, moja draga žena također povremeno želi pogledati fotografije odnosno, češće, poslati ih u DM na razvijanje.

Ukratko, došlo je vrijeme za centralno spremište podataka. Poseban server je automatski pao u vodu, ne znam niti gdje bismo ga stavili, a trebalo bi i izdvojiti popriličnu sumu novaca. Višednevnim istraživanjem i proučavanjem, izbor je pao na Western Digitalov mrežni disk My Book World.

Nabavio sam model od 500 GB (to bi trebalo biti dovoljno za početak) za nekakvih 1500 kn. Nisam znao kako točno radi i hoće li zadovoljavati potrebe, no prema specifikacijama i iskustvima drugih, činio mi se dovoljno dobar za isprobavanje na slijepo.

Danas, tjedan dana kasnije, disk mogu proglasiti fenomenalnim rješenjem! Iako se uz njega isporučuje softver koji kao pojednostavljuje upravljanje podacima (čak se može pristupati disku izvana, preko Interneta), ja sam se odlučio za osnovnu funkcionalnost, bez ikakvih instalacija na računalima koji mu pristupaju – mogućnost pristupa pomoću dijeljenih mapa (shared folders). Neke je mape moguće zaštititi lozinkom (neograničen je broj korisnika), a neke mogu biti javne (mogu im pristupati svi koji su unutar mreže). Trivijalno, genijalno i dovoljno.

No, najveća fora ovog diska, zbog kojeg i pišem cijeli ovaj esej, jest mogućnost spajanja (pazi sad!) eksternog USB diska! Drugim riječima, jednom kad se popuni ovaj disk, dovoljno je nabaviti novi, veći i ljepši, no s USB sučeljem, koji u praksi košta dvostruko manje od mrežnoga. To ja zovem feature!

[Usput, za one sklonije istraživanju, My Book World diskovi (zapravo, radi se o računalu temeljenom na Linuxu) mogu se i hackirati i pretvoriti u, primjerice, web ili FTP poslužitelje. Više informacija o tome možete pronaći ovdje, a ako se itko odluči na tako nešto, volio bih da mi se javi – zvuči zanimljivo!]

[Update 11.12.2007.] Upravo pročitah da je disk koji toliko hvalim i ljubim opremljen DRM zaštitom koja ne dozvoljava određene ekstenzije, među kojima su ".avi" i ".mp3". Doduše, koliko sam shvatio sa stranica proizvođača, ograničenje se javlja samo kad se koristi softver WD Anywhere Access, koji služi za pristup disku izvan lokalne mreže, što ja ne koristim niti planiram koristiti. Meni, koji koristim klasičan sharing, ne događaju se spomenuti problemi.

leave your comment