Dodjela Microsoftovih ISV nagrada

Danas cijeli dan sjedim u Microsoftu Hrvatska i kao član žirija za Microsoftove ovogodišnje nagrade slušam brdo 20-minutnih prezentacija raznoraznih projekata koje konkuriraju za nagradu, u četiri različite kategorije. Nakon našeg današnjeg vijećanja, za koje se nadam se neće previše odužiti, nagrade će javnosti biti poznate na ovogodišnjim WinDaysima. Kategorije su:

  • najinovativnije rješenje
  • najnaprednije tehnološko rješenje
  • rješenje s najvećom poslovnom vrijednošću
  • rješenje s najvećom poslovnom vrijednošću za male tvrtke

O nagradama i dobitnicima možda kasnije napišem post, kad bude sve javno, no ovdje sam zapravo želio ukazati na jednu vrlo bitnu činjenicu – ma koliko neka rješenja bila zanimljiva i atraktivna, u pravilu je najslabija karika sama prezentacija. U dvadesetak minuta nije jednostavno predstaviti sve što biste trebali, no neki svijetli primjeri pokazuju da je to itekako moguće, i to vrlo kvalitetno. Nažalost, neki vrlo zanimljivi projekti totalno su razočarali po pitanju prezentacije svojih rješenja. Iako smo svi ovdje u žiriju svjesni da ne ocjenjujemo kvalitetu prezentacije, već samo rješenje, to u većini drugih slučajeva neće biti slučaj – konkurencija je opaka i metode eliminacije su rigorozne.

Čuo sam da je strah od javnog nastupa jedna od najčešćih fobija, no svatko tko se iole ozbiljno želi baviti biznisom, a posebno prodavati i promovirati svoje rješenje, mora poraditi na svojim prezentacijskim sposobnostima. One su ponekad i važnije od tehničke superiornosti rješenja. Moja sugestija je – vježbajte. Koristite ogledalo (glupo zvuči, no vrlo je efikasno), radite interne prezentacije, brusite svoje sposobnosti na korisničkim grupama unutar zajednice koje (među ostalim) upravo tome i služe.

leave your comment