Dva prigovora VIPnetu

English summary: a bit of rant on local GSM operator

Koristim VIP-ove usluge otkad su došli na tržište, bio sam čak i član Kluba prvih korisnika (postoji li još to, btw?) i generalno sam zadovoljan, nije mi još palo na pamet otići i mijenjati operatera, čak i kad je bilo problema, riješili smo to na obostrano zadovoljstvo. Nemam želju niti sada mijenjati operatera, no imam potrebu javno se pobuniti.

Usput, VIPnet je napokon došao na Twitter i to mi je super jer mi je to najdraži način da nešto pitam. Na moju žalost, ne ulaze u konstruktivne rasprave oko problema, pa ajmo probati ovako….

Došle su nove tarife Bez limita koje su generalno bolje po mnogočemu. Ja imam staru tarifu Bez limita 200 koja taman zadovoljava moje potrebe, a jedna od najboljih stvari u toj tarifi je besplatno korištenje MultiSIM usluge. Ne koristim to često, no ako se baš nađem negdje bez Interneta onda imam jednu multiSIM-icu u sticku, a drugi držim u testnom mobitelu na kojem razvijam aplikacije. Dakle, definitivno neisplativo za vlastite tarife i brojeve, savršeno za MultiSIM. No, u novim tarifama te mogućnosti nema – MultiSIM se plaća posebno kakvih 25 kuna. Nova tarifa Bez limita 222 je 22 kune skuplja što samo po sebi nije tragedija je uvodi dolazne pozive u roamingu za cijenu uspostave pozive. No to plus 25 kuna za MultiSIM je već malo previše, a da realno ne dobivam puno. (Internet bez limita namjerno ne spominjem jer 64kbps nije pristup Internetu.) Šteta.

Razmišljao sam čak i o prelasku na tarifu Bez limita 111 + MultiSim 25 kn + povremeno Opcija 1GB prometa 49 kn, vjerojatno ne svaki mjesec. Umjesto besplatnih poziva prema T-Mobile mrežama, imao bih besplatne SMS-ove pa bi to bilo tu negdje. Naravno, ne vidim kako se VIPnetu isplati da budem na manjoj tarifi, no ovo ispada isplativije.

Drugi prigovor ide na uključivanje usluge za poslovne korisnike. Privatni pošalju SMS i stvar je uključena. Poslovni moraju slati faksom potpisan zahtjev. Da ne ulazim u priču oko zastarjelosti komunikacije faksom, muči me vrlo konkretna situacija: potrošim u tarifi uključen bandwidth, na putu sam, i želim uključiti opciju. Moram naći memorandom, žig i faks da bih kupio još malo prometa. U praksi – neizvedivo. VIPnet kaže da mora zahtjev potvrditi odgovorna osoba, što mi je čak i razumljivo, no zašto ta ista odgovorna osoba ne može sebi, sa svog broja, uključiti stvar SMS-om? Nabijanje troškova? Pa više mogu potrošiti zovući Australiju ili slušati tarot prognoze.

Eto, sad mi je lakše. Uvijek mi je žao vidjeti kad nešto ide nizbrdo.

[Update 24.5.2012.: VIPnet je par dana kasnije prestavio Savršenu tarifu koja mi odgovara savršeno i baš popunjava rupu koju sam gore objašnjavao. Osim toga, u uvjetima te tarife postoji rečenica da poslovni korisnici mogu aktivirati usluge i putem registrirane e-mail adrese, što je prihvatljivo (iako je SMS i sigurniji i jednostavniji, no ajde). Ne znam je li ta mogućnost nešto novo ili ne, no drago mi je da postoji.]

leave your comment