Google Chrome, Internet Explorer 8… kuda ide ovaj svijet?

Ne znam što bih prije spomenuo… Haj’dmo kronološki.

Microsoft je neki dan izdao drugu betu Internet Explorera, a vrlo brzo bi se trebala pojaviti i konačna inačica, navodno negdje u studenom. Ono što je ključno u cijeloj priči jest činjenica da će se Internet Explorer po prvi puta u svojoj povijest potpuno pridržavati web-standarda propisanih od W3C-a, i to po defaultu. To u praksi znači da hrpa stranica koja ne poštuje standarde, a njih je puno, neće dobro raditi. Tome će se moći doskočiti korištenjem opcije "Compatibility View", no vjerujem da će svi koji drže do sebe vrlo brzo prepraviti stranice po standardima. S obzirom na tržišni udio i utjecaj Internet Explorera, možda se web-masterima smiješi vedra budućnost. Živimo u nadi.

[Ima tu još nekih začkoljica oko različitog prikazivanja internetskih i intranetskih stranica – ako vas zanimaju detalji, čitajte kod Ratka iz MS ovo i ovo.]

Drugo veliko veselje ovih dana je izdavanje bete Googleovog web-preglednika nazvanog Chrome. Prva pomisao mi je bila "uh, zar trebamo još jednog", no onda sam ga preuzeo i instalirao… te ostao bez daha zbog brzine izvršavanja JavaScripta. Nevjerojatno – stvari jednostavno lete! Navodno je Google krenuo u razvoj vlastitog preglednika upravo zbog relativne sporosti svojih web-aplikacija kao što je GMail koje intenzivno koriste JavaScript. Chrome je još uvijek u beti (poznavajući Google, možda vječno tamo i ostane) pa postoje brojni problemi i nekompatibilnosti, no stvar obećava. Nadam se samo da on neće biti još jedan preglednik koji će imati svoje mušice kojima ćemo se morati prilagođavati, već da će njegova brzina potaknuti i ostale na takav korak.

Zanimljivo je razmisliti kome će Google ovim potezom preuzeti tržište? Po mom mišljenju, cijele priče bi se najviše trebala bojati Opera, a neće biti pošteđen niti Firefox – njihovi su korisnici u pravilu napredniji od prosjeka, svjesni preglednika koji koriste, znaju da postoje alternative i koriste ih. Najbolje bi trebao proći IE – usprkos možebitnom padu, on će vjerojatno i dalje držati najveći postotak tržišnog udjela, a trenutno najbliži konkurent mogao bi zabilježiti značajan gubitak korisnika. Ili ne? Vidjet ćemo – čim budem imao kakve statistike, objavit ću ih ovdje.

Bilo kako bilo, sad otprilike znamo što nas na području web-preglednika čeka u skoroj budućnosti – brzi JavaScript i poštivanje standarda. Napokon! Živjeli Microsoft i Google!

leave your comment