Interes za Silverlight

Od početka godine za Microsoft Hrvatska držim tečaje o Silverlightu. Tečaj je cjelodnevni, a zamišljen je kao uvod u Silverlight – počinje od najbanalnijih informacija o tehnologiji, preko dosta demostracija, pregleda mogućnosti Expression Studija, sve do pisanja koda. Vrlo zgodan tečaj, promišljeno napravljen i zanimljiv podjednako web-dizajnerima i web-developerima (da ne bi pomislili da se hvalim, nisam ga ja radio, to je službeni tečaj).

Do sada je održano tri tečaja, a sljedeći tjedan na redu je i četvrti. Ono što je u cijeloj priči meni posebno zanimljivo jest interes – uvijek puna dvorana može primiti četrdesetak ljudi, kapacitet koji se popuni u otprilike 2-3 sata (odokativno) od kad se pošalje poziv. Istina, tečaj je za polaznike besplatan, što definitivno utječe na popularnost, no angažman polaznika, pitanja i volja da cijeli dan sjede i slušaju o Silverlightu pokazuje da ih on zaista zanima.

Zanimljivo je i kako su većina polaznika developeri, očito privučeni činjenicom da se u Silverlightu programira JavaScriptom (verzija 1.0) odnosno jezicima .NET-a (C#, VB.NET… verzija 2.0). Doduše, ima i lijepa brojka dizajnera, koji do sada nisu imali prilike biti povezani s Microsoftom, a kojima je Microsoft primarno i namijenio već spomenuti paket Expression Studio. Zanimljivo je kako je ista situacija i u svijetu – na pripremnom tečaju za trenere, među dvadesetak tada budućih predavača o Silverlightu bio je samo jedan jedini dizajner (iz Slovenije). I naš predavač je bio develeoper. Tečaj se u originalu zove "Silverlight for Designers".

Usput, Microsoft je uključio Silverlight kao opcionalnu nadogradnju u Windows Update, što će definitivno pomoći njegovom širenju. Beta 2 verzije 2.0 izašla je prije točno tjedan dana, a finalna verzija očekuje se na jesen.  Očekujem (do) tada i puno veću angažiranost Microsofta u promoviranju Silverlighta pa će i zastupljenost na računalima surfera značajno porasti. Prema mojim procjenama, ona se trenutno u Hrvatskoj nalazi na oko 30% – izvrstan rezultat za tehnologiju koja nije "vani" još niti godinu dana.

leave your comment