Prodavanje webova ispod cijene?

Moram se odmah na početku ispričati ako ću prekoračiti kakvu liniju pristojnosti ili privatnosti, no jednostavno ne mogu ne prokomentirati. No, kako neću iznositi konkretna imena i detalje, vjerujem da neće biti problema i da se nitko neće naći prozvan, jer mi to nije cilj.
Sve je počelo jedan petak kada sam u službeni e-mail sandučić dobio molbu za ponudu za izradu web-stranica. Takvih zahtjeva dolazi priličan broj, no ovaj se isticao po roku isporuke kompletnih web-stranica, logotipa i hostinga od niti deset dana. Kako nam tako nešto nije bilo izvedivo (pitam se tko to uopće kvalitetno može izvesti u tom roku, no to je tema za neki drugi post), odmah sam poslao odgovor da nismo zainteresirani za natječaj. Osim toga, problematična je bila i opaska da je uz odgovor, koji se očekuje u roku od nekoliko dana, potrebno priložiti i idejno rješenje (čitaj: dizajn stranica). Ima firmi koje na to pristaju, no smatram da je to podcjenjivanje vlastitog rada i truda.

No, dobro, sve je to do sada relativno normalno i nije da se već nije događalo. Danas dolazi i drugi mejl u kojem se navode svi koji su sudjevali u "natječaju" (samo po sebi lijep potez), i tu pronalazim fascinantne brojke. Od 27 tvrtki na koje je poslan zahtjev za ponudom, odgovorilo je njih 19. Od toga 5 iz raznoraznih razloga nisu željele sudjelovati u natječaju.

Raspon cijena usluga koji slijedi je nevjerojatan. Uvijek sam imao osjećaj da je takva situacija, no nisam za to imao dokaza, tako da mi je drago da se ovako nešto dogodilo kako bi se vidjelo kakva je situacija u branši.

Dakle, rezime skupljenih ponuda bio je:

  • dizajn web-stranica: od 450 do 4.514 kn
  • hosting: od 130 do 850 kn
  • registracija domene: od 0 do 85 kn
  • dizajn logotipa: od 1.000 do 7.330 kn
  • kompletno rješenje "ključ u ruke": od 4.000 do 20.000 kuna

Da bi stvar bila još nevjerojatnija, tvrtka koja je organizirala natječaj predvidjela je budžet za izradu web-stranica od nevjerojatnih 1.827,84 kuna. Pazite – za taj "ulog" tvrtka-naručitelj je tražila 27 drugih tvrtki da svaka:

  • izradi ponudu, što ako se radi kvalitetno nije posao od par minuta
  • izradi idejno dizajnersko rješenje, što također traži određene resurse

Ako se malo poigramo matematikom, rezultati su sljedeći. Ako za izradu ponude treba sat vremena, i za izradu prijedloga dizajna i logotipa još kakva tri sata (što je apsurdno malo, no ajde…) – naručitelj je očekivao da će treće osobe potrošiti ukupno 108 radnih sati, s time da će se samo jedna dobiti posao. Gotovo da i ne "krivim" naručitelja na tako drskom stavu, jer ne bi to radio da ne može, da mu moji "kolege" u branši to ne dozvoljavaju.

Meni takva situacija gotovo da odgovara – nebrojeno puta smo dobivali poslove od tvrtki koji su se opekli takvim pristupom i koje su, uvidjevši značaj kvalitetnih web-stranica, nisu više pitale za cijenu i postavljale dvojbene uvjete. Ipak, uvijek se pitam, koliko se tvrtki opeklo na način da su cijelu branšu i web-stranice, pa možda i "cijeli Internet", kategorizirale kao zlo i prijevaru. Ili, možda najgore, koliko je onih koji uopće nisu svjesne da su i to malo što su platile zapravo platile previše u odnosu na ono što su dobile.

Update: Pročitala ovo moja žena, koja nema veze s branšom i izradom web-stranica. Njezin komentar je bio – pa što onda? Realno, i auto možeš kupiti za 20.000 kn i milijun dolara. I u pravu je. Dakle, nije neuobičajeno, samo je žalosno.

leave your comment