Registiraj se ako želiš… išta!

Koliko imate otvorenih korisničkih računa po raznoraznim siteovima? Osobno sam odavno prestao brojati i ne znam što bih da nema Firefoxa koji mi pamti sve te silne loginove i passworde.

Jasno mi je da se čovjek za neke stvari mora registrirati, još mi je jasnije da ponekad treba dati osobne podatke, posebno ako želiš da ti nešto dostave na kućni prag, no čemu inzistiranje na otvaranju korisničkih računa za svaku pojedinu glupost?

Proteklih dana bio sam u potrazi na mobitelom (za poklon). Nije mi trebalo ništa specijalno – osnovne mogućnosti komuniciranja glasom i porukama, solidna baterija i hrvatski izbornik. Dakle, nešto što daleko premašuje i najjeftiniji uređaj na tržištu. I našao sam zgodne telefone u Tomato ponudi (što mi odgovara, jer je broj na kojem će se koristiti na VIP-u, što je u konačnici ista mreža). Nakon neuspješne potrage po svim navodnim prodajnim mjestima, odlučio sam naručiti isti preko weba. Pogađate – morao sam otvoriti korisnički račun. Za jednu kupovinu. Tko zna hoću li ikada tamo išta više kupovati, a ako i budem, siguran sam da se neću sjećati da imam korisnički račun, a kamoli koju sam lozinku odabrao. Možda previše očekujem od i inače očajnih Tomatovih stranica – idealno bi bila mogućnost izbora: registriraj se ako planiraš češće kupovati, ili samo upiši svoje podatke bez biranja korisničkog imena i lozinke. Naravno, uz sve to ide i potvrda ispravnosti e-mail adrese, totalno bespotrebna ako korak kasnije treba unijeti broj kartice. Nije li upravo kreditna kartica najbolji oblik registracije?

Ovo nažalost nije jedini primjer, samo je najnoviji.

[One koje zanima "rasplet" – registrirao se jesam, kupio nisam ništa već sam otišao u dućan i odabrao VIPnetov Vodafone 526 = 191 kn.]

leave your comment