Surfanje u Austriji

Bio sam prošli tjedan u Austriji (da, skijanje, ako se pitate…), no kao pravi internetski ovisnik (a i ziheraš, ako slučajno što ode po krivu na siteovima koje radim), trebao mi je pristup Internetu. Apartmani u kojima smo bili nisu imali tu mogućnost, a surfanje u roamingu sam zbog nevjerojatnih cijena (red veličine tri kune za 100 kB!) odmah otpisao. Srećom, Austrija je napredna zemlja…

Surfajući sam otkrio da se za sitne novce tamo može kupiti prepaid SIM kartica za pristup Internetu. Pazite – ne radi se o ponudi jednog operatera, već nešto što imaju gotovo svi u svojoj ponudi, bilo direktno, bilo kroz virtualne operatere koji koriste njihovu mrežu. Tako se paket za mobilno surfanje može kupiti i u supermarketima, u paketu s pripadajućim USB modemom.

Da sam nekim slučajem išao u neki od većih gradova, osnovni kriterij bila bi cijena, no kako se ipak radi o ruralnom području (doduše, vrlo turistički orjentiranom), išao sam na sigurno i odlučio se za A1 mrežu (možda poznatija kao mobilkom, vlasnik našeg VIPneta) koja je poslovično dobra u pokrivenosti cijele Austrije. Mene je osobno vrlo ugodno iznenadila činjenica da je 3G signal bio dostupan gdje god sam se želio spojiti, što uključuje i bilo gdje u apartmanu koji nije baš da se nalazi u sredini mjesta. Sa tugom se prisjećam ljeta i činjenice da sam VIP-ov 3G signal iz Malog Lošinja lovio premještajući se po terasi apartmana koji se također nije nalazio u sredini mjesta.

Cijena? Prava sitnica. Za petnaest eura (nešto više od 100 kuna!) dobio sam SIM karticu s uključenih 1 GB prometa koje mogu potrošiti u sljedećih godinu dana! Sve mi dođe da Austrijancima odem i za ljetne praznike – šteta da propadne kakvih 900 MB koji su mi ostali.

Uopće nemam volje to uspoređivati s ponudama domaćih operatera – kod pretplatničkih modela za otprilike taj iznos možete dobiti duplo manje prometa, a prepaid varijante koštaju i po nekoliko puta više!

Putujete li u Austriju, sigurno će vas zanimati – B.FREE Breitband Welcome Package. Može se kupiti u svakom A1 shopu koji postoji u svakom većem gradu, najčešće na glavnom trgu.

leave your comment