Tema broja u Mreži – 5 stvari koje izvrstan web mora imati

Tema broja u novoj Mreži (numeriranoj kao listopad 2009., no već je na kioscima) zove se "5 stvari koje izvrstan web mora imati" i jedna je od meni najdražih tema (broja) koju sam radio, jer sam kroz nju (zajedno s koautorom Viborom Cipanom) indirektno progovorio o problemima koje muče domaću web-scenu već godinama.

Iako to u temi nigdje izrijekom nije spominjano (jer je tema koncipirana kao savjetodavna, a ne analitička), hrvatsko web-tržište muči velika boljka – nestručnost. Branša je to u koju se lagano ulazi – alata jednostavnih za korištenje ima bezbroj, a tone gotovih primjera i rješenja na webu daju dojam da se cijeli posao može odraditi kao slaganje lego kockica.

Tu ne mislim samo na male tvrtkice/obrte koje nude spomenute usluge zajedno u paketu s održavanjem mreže, prodajom računala te bonovima za mobitele (što samo po sebi nije neizvedivo niti loše, no većini slučajeva se pokazalo drugačije), već i velike, naizgled renomirane tvrtke koje prodaju svoje usluge već godinama, imaju brdo velikih referenci, no webovi koje proizvode su im, eto, sklepani da rade. Nije mi jasno rade li to iz neznanja, nezainteresiranosti ili puke želje da maksimiziraju profit pod svaku cijenu (na kratki rok, naravno, jer takva praksa nema trajanje).

Naravno, tema broja, ma koliko velika bila, ipak nije mjesto na kojem se sve može pokriti do u detalje, što bi mnogima dobro došlo, no može poslužiti kao dobar temelj na što treba paziti i u kojem smjeru se treba razvijati. Nadam se da će barem jedan veći klijent koji treba web-stranice doći potencijalnom ponuđaču i pitati ga što čine na pet ključnih područja "koje izvrstan web mora imati". To bi mogao biti početak dizanja kvalitete web-usluga u Hrvatskoj.

I na kraju, kojih je to pet područja koja su toliko bitna da bi ih svaki izvrstan web morao imati?

  • Web-standardi
  • Optimizacija za tražilice
  • Korisničko iskustvo
  • Sadržaj i održavanje
  • Brzina stranica

Toliko ovdje, za ostatak ćete morati kupiti novu Mrežu :-)

(Usput, u novoj Mreži krenula je i moja nova digitalna radionica o Silverlightu, pa koga zanima… Krećemo od nule.)

leave your comment