Vrli novi web

Nemojte da vas naslov zavara – neću se ovdje baviti o trendovima na Webu, već samo kratko najaviti nove web-stranice moje tvrtke Web-ideja, poznatije pod brandom Dizzy internetska rješenja.

Kao što narodna mudrost kaže, "u postolara su najgore cipele", tako smo i mi već neko vrijeme imali stranice… dobro, ne baš najgore, no definitivno zastarjele, kako tehnički, tako i koncepcijski.

Nove web-stranice su zapravo svojevrstan eksperiment na mnogim područjima. Za početak tu je sasvim nova koncepcija koju smo napravili na temelju analize posjećenosti sada "starih" web-stranica. Zahvaljujući Google Analyticsu, otkrili smo da ljude daleko najviše zanimaju reference, pa je novi web ne samo dobio proširenje te rubrike, već je ona (pomalo in cognito) postala daleko najznačajniji dio stranica, prezentiran na nekoliko načina, isprepleten vezama i referencama, kategoriziran po nekoliko kriterija… U principu, kad se ovako napiše, djeluje (pre)komplicirano, no u praksi je vrlo prirodno (primjerice, preporuke sličnih projekata), a niti za unos i administraciju nije nimalo teško – tek malo tagiranja, riješenog primarno putem checkboxova. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati u praksi, no prvi dojmovi partnera i klijenata su jako pozitivni.

Osim same koncepcije, eksperimentiramo i s nekim tehnološkim rješenjima, kao što su URL rewriting, optimizacija za tražilice (SEO), povezivanje s Twitterom, vrlo sažeti tekstovi, minimalistički dizajn i slično. Nije da takve stvari do sada nismo radili, dapače, no pokušavamo ovdje nešto drugačiji pristup, testirajući neke uvriježene predrasude i praksu. Vrlo rado bih išao u detalje jer me zanima mišljenje drugih o tome, no imam osjećaj da se ne može dobiti pravi efekt i relevantno testiranje ako se javno obznane ciljevi pokusa, zar ne? Zato, pričekajmo još malo.

Bilo kako bilo, nove web-stranice su tu, pa pozivam da ih posjetite i slobodno javite svoje dojmove.

leave your comment