Windays 2008 i Silverlight

Za nekoliko dana (sljedeći tjedan) počinje najveća domaća IT konferencija Windays koju već osmu godinu zaredom organizira Microsoft. Imao sam sreću i čast da budem na svim Windaysima do sada čak i prve godine, kada je to bio višestruko manji i gotovo nepoznat skup. Ove godine, međutim, prvi puta sudjelujem i kao predavač s predavanjem o Silverlightu.

Silverlight je, za one koji nisu čuli, nova Microsoftova tehnologija u formi dodatka za internetski preglednik (na hrvatskom: plugin za browser) za izradu multimedijalnih rješenja i bogatih interaktivnih aplikacija (RIA). Da ne duljim i ne ponavljam sam sebe, više pročitajte u izvještaju s predstavljanja bete, vijesti napisanoj prilikom izlaska prve inačice i najavi druge inačice.

Iako ga do sada (nevjerojatno) nisam spominjao na blogu, Silverlight je nešto čime se bavim posljednjih (za koji dan će biti točno) godinu dana. Oduševio me još prilikom prvog susreta na konferenciji u Las Vegasu, a u suradnji s domaćom podružnicom Microsofta, izradio sam i prvi hrvatski komercijalni projekt u Silverlightu – BugTV.

Otada sam radio na još nekoliko projekata, prezentirao ih na raznim događanjima, za Microsoft držao i cjelodnevne treninge o Silverlightu (do sada su održana dva, a do ljeta planira ih se još), a sljedeći tjedan na Windaysima pozabavit ću se nešto naprednijim aspektima prve verzije Silverlighta. Uz tek nekoliko uvodnih slajdova, većina predavanja sastojat će se od demonstracija (još uvijek radim na njima, i vjerojatno ću ih polirati do zadnjeg časa, kako to obično biva) pa ako budete u blizini – navratite! (Hotel Grand, dvorana Mimoza 2, srijeda u 15,30 sati).

Osim samog predavanja, bit će i prilike za razgovor i razmjenu iskustava, što nakon predavanja, a što u sklopu Centra znanja gdje sam osim za Silverlight zadužen i za ASP.NET.

leave your comment