Windows Phone Marketplace došao u Hrvatsku + upozorenje

English summary: Windows Phone Marketplace is available in Croatia.

Kao što možete čitati ovdje, Hrvatska je napokon među zemljama iz kojih se može pristupati Windows Phone Marketplaceu. I do sada smo to mogli – uz trik da kod otvaranja LiveID korisničkog računa odaberemo neku drugu zemlju – sada to možemo napraviti i odabravši Hrvatsku, te koristiti kreditne kartice izdane u Hrvatskoj za kupovinu aplikacija. To je velik, iako po meni zakašnjeli korak, a posebno je bitan jer sad postoji procedura prodaje u Hrvatskoj, što znači da su nam bliže i ostali Microsoftovi servisi koji još nisu (komercijalno) dostupni, kao što su Office 365 i Azure.

Sam Live ID se ne može prebaciti u neku drugu zemlju (bedasto, slažem se) pa ćete trebati kreirati novi. Na samom telefonu ćete, da biste promijenili Live ID, morati napraviti reset. Motivacija kupovine aplikacija iz Hrvatske je dovoljna da se time “zabavite”, no – nemojte to još učiniti.

Prvo, Marketplace je službeno dostupan, no još ne radi (da, kao i 4G mreže u Hrvatskoj). Naime, treba nekoliko dana da se promjena propagira i dođe do vašeg telefona. Dakle, pričekajte par dana (recimo do ponedjeljka) da stvar proradi, inače ćete zapeti s telefonom na kojeg par dana nećete moći instalirati niti jednu aplikaciju.

Drugo, još važnije – na hrvatskom Marketplaceu nisu dostupne sve aplikacije. Svaki developer mora ručno uključiti nova tržišta za svoju aplikaciju i većina ih to radi vrlo redovito, no to traje neko vrijeme. Postoji šansa da aplikacija koju ste do sada koristili jednostavno nije (još) uključena za naš Marketplace. Stoga i zbog ovog razloga preporučam čekanje – ja ću svoj primarni telefon prebaciti za kakvih mjesec dana, just to be sure. (Doduše, da nemam drugi, napravio bih to vjerojatno odmah, no ovako imam jedan za eksperiment, a drugi za “pravo”.)

Prodaja aplikacija iz Hrvatske (dakle, za developere) još uvijek nije dostupna. Kad će – ne zna se. U međuvremenu su na raspolaganju ovi modeli.

leave your comment