WordCounter – moj prvi gadget za Vistin sidebar

Daleko od toga da se hvalim, jer se i nemam s čime hvaliti, no večeras sam odlučio otkriti kako se rade gadgeti za sidebar Windows Viste. Zapravo se radi o, uvjetno rečeno, malim web-stranicama na rubu Vistinog desktopa koje su zadužene za neku radnju (prikaz vremena, kalendara, zauzeća sistemskih resursa, kalkulator…).

Krenuo sam čitanjem nekih tutoriala, no to je većinom mlaćenje prazne slame, pa sam odlučio uzeti prvi gadget koji mi je pao pod ruku i sam otkriti kako se što radi. Stvar je iznenađujuće jednostavna i tako je moj prvi gadget vrlo brzo ugledao svjetlo dana.
Funkcionalnost je krajnje jednostavna – gadget nazvan WordCounter prati stanje clipboarda, i ukoliko se radi o tekstualnom sadržaju, prikazuje isječak te broj riječi i znakova. Meni osobno tako nešto zna zatrebati, a ako nekome od vas treba – slobodno se poslužite.

Ima jedva nešto više od 2 KB, nema vlastitu ikonu, nije pretjerano lijep, no radi ono čemu služi. :-)

PS. Vistu sam instalirao prije nekih mjesec dana, odnosno dobio s novim računalom, i generalno nije tako strašno kao što se priča. Čak štoviše, baš mi se sviđa – i vizualno, i funkcionalno. Dobro radi.

leave your comment