Za svaki proslijeđeni mejl…

Jeste li kada dobili mejl u stilu "za svako proslijeđivanje ove poruke (ubaci ime neke kompanije) će donirati (umetni neki iznos u centima) za (umetni tragediju)"?

Odmah ću krenuti u srž stvari – tehnički je nemoguće da itko prati koliko ste puta proslijedili neku poruku. (OK, raznorazna rješenja sigurnosnih službi bi to teoretski i mogla raditi, no sigurno to ne rade zbog doniranja novca.) Lijepo vas molim, nemojte na to nasjedati, ma koliko vam se opisana tragedija činila žalosnom ili mislite "ništa me ne košta, budem probao, možda je istina". Nije. Nije istina. Nikada! Za proslijeđivanje poruke nitko nikome neće donirati novce, to je nemoguće.

Evo i konkretnog primjera – jutros sam od prijateljice dobio takav mejl, i odmah sam proguglao o čemu se radi. Ako to želite sami napraviti sljedeći puta kada dobijete takvu poruku, samo iz nje prepišite ime osobe i/ili riječ-dvije iz naziva tragedije koja se opisuje. Za poruku koju sam jutros dobio koristio sam pojmove "Krista Marie" i "Brain Cancer", te dobio zanimljive rezultate…

Već na prvom rezultatu saznao sam da poruka kruži od 2002. (više od pet godina!), jadno dijete na slici se ne zove Nathalie već Megan Olivia Cronce, beba koja se rodila 1998. (prema nekim izvorima 1996., no nije niti važno). Njezina fotka je ukradena iz obiteljskog web-albuma, i sada jadna već pet godina kruži Internetom. U najmanju ruku degutantno. Ako imate dijete, zamislite da je to netko napravio vašemu.

Istina je da vas proslijeđivanje te poruke osobno ništa ne košta, no ogromne količine hoaxa (tako se takvi mejlovi službeno zovu) kolaju Internetom svaki dan, zauzimajući internetske veze, prostor u e-mail sandučićima, opterećuju e-mail servere… Kada ne bi bilo hoaxa, spama i virusa, vjerujem da bi kompletan Internet bio duplo brži i/ili duplo jeftiniji. Više informacija o hoaxima: CERT (hrv.), Wikipedia (engl.), Muzej Hoaxa (engl.).

Naravno, ima i svijetlih primjera. Nedavni domaći slučaj traženja donatora rijetke krvne grupe za kolegu oboljelog od leukemije potaknula je nevjerojatan broj ljudi na pomoć, i takve stvari vrijedi prosljeđivati. Kako prepoznati takvu poruku? Evo nekoliko parametara: traži se konkretna radnja (darivanje krvi), poruka je potpisana (imenom i prezimenom, adresom, telefonom i ostalim kontakt podacima), naveden je broj telefona i e-mail za kontakt.

leave your comment